Το πορτρέτο του μεγιστάνα της ενημέρωσης

Το πορτρέτο του μεγιστάνα της ενημέρωσης

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι γιος ενός όχι πλούσιου αλλά πάρα πολύ καλού δημοσιογράφου, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο της Καλλίπολης (τα δεινά των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών που πολεμούσαν το 1915 στο πλευρό της Βρετανίας στα Δαρδανέλλια) και γι’ αυτό η Βρετανία τον μίσησε πολύ». Η αναφορά του 80χρονου Ρούπερτ Μέρντοχ στον πατέρα του, ενώπιον της επιτροπής της βρετανικής Βουλής, ήρθε ως απάντηση στο ερώτημα αν επικρατεί οικογενειοκρατία στην επιχείρησή του. «Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κάποιος από τους γιους ή τις κόρες μου συνέχιζε την παράδοση», είπε. Ομως σε αντίθεση με τον Ρούπερτ, που είναι άνθρωπος του Τύπου («στις φλέβες του κυλάει μελάνι», έχει ειπωθεί χαρακτηριστικά), ο γιος και επίδοξος διάδοχός του, Τζέιμς, έχει πολύ μεγαλύτερη αγάπη για τη συνδρομητική τηλεόραση. Τα σχέδια του Τζέιμς για πλήρη εξαγορά του BSkyB, όμως, θα χρειαστεί να περιμένουν, αφού σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Βρετανίας τάχθηκε εναντίον μιας τέτοιας ενίσχυσης της αυτοκρατορίας Μέρντοχ.

Ο νεαρός Ρούπερτ ανέλαβε διευθυντής της οικογενειακής επιχείρησης στα 22 του χρόνια. «Ημουν τόσο νέος, που όταν μπήκα στο πάρκινγκ την πρώτη μέρα, ο φύλακας μου είπε «νεαρέ, απαγορεύεται»», έχει διηγηθεί στο παρελθόν ο Μέρντοχ. Μετά τα «Νέα της Αδελαΐδας», ο Μέρντοχ αγόρασε πολλές άλλες τοπικές αυστραλιανές εφημερίδες, έως ότου το 1964 ίδρυσε την πρώτη εφημερίδα πανεθνικής κυκλοφορίας, τη The Australian. Λίγο αργότερα επέστρεψε στη Βρετανία, όπου είχε σπουδάσει και είχε κάνει τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία, γεμάτος επιχειρηματικά σχέδια. Το 1969 αγόρασε τη News of the World, την εφημερίδα που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου των υποκλοπών και υποχρεώθηκε να κλείσει στις 10 Ιουλίου, ύστερα από 168 χρόνια ιστορίας. Το σκανδαλοθηρικό περιεχόμενο της News of the World και της The Sun εκνεύρισε τους ανταγωνιστές του στη Φλιτ Στριτ, την οδό που κάποτε ήταν συνώνυμη του βρετανικού Τύπου. «Το παρατσούκλι του Μέρντοχ ήταν πάντα «ο βρωμιάρης με το φτυάρι» και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Σκάβει, βγάζει βρωμιές και μετά τις βάζει στις εφημερίδες του και τις πουλάει», είχε δηλώσει στο CNN ο Ιαν Χίσλοπ, αρχισυντάκτης του βρετανικού σατιρικού περιοδικού Private Εye.

Η επέκταση του Μέρντοχ στις ΗΠΑ διευκολύνθηκε όταν, μέσω του Κογκρέσου, ο Μέρντοχ πέτυχε τη χαλάρωση των κανόνων που διέπουν τη συγκέντρωση ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης. Το δίκτυο Fox News γιγαντώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ίδρυσή του, ενώ ο Μέρντοχ εξαγόρασε και την κινηματογραφική εταιρεία 20th Century Fox, τον εκδοτικό οίκο Harper Collins και την εφημερίδα The Wall Street Journal, πέραν της New York Post  την οποία κατείχε ήδη.

Φιλικές σχέσεις με πρωθυπουργούς

Οι παρεμβάσεις του Μέρντοχ στη γραμμή των μέσων ενημέρωσης που κατέχει έγιναν απολύτως προφανείς στον πόλεμο του Ιράκ, το 2003, όταν όλες ανεξαιρέτως οι εφημερίδες του, σε κάθε χώρα, τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ. Λόγω της τεράστιας επιρροής του, το χρίσμα του Μέρντοχ θεωρείται απαραίτητο για όποιον φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας, και κάθε πρωθυπουργός -από τον Τόνι Μπλερ και ύστερα- έτρεφε όλο και φιλικότερες σχέσεις μαζί του. Μία από τις διασημότερες κινήσεις της καριέρας του ήταν η διάλυση του συνδικάτου των τυπογράφων με τη μετακόμιση των εφημερίδων του στο Γουόπιγκ και τον εκσυγχρονισμό των τυπογραφείων.

Ο 80χρονος Μέρντοχ έχει έξι παιδιά από τρεις γάμους. Τα μικρότερα είναι η Γκρέις (έτος γέννησης 2001) και η Κλόε (έτος γέννησης 2003), ενώ εν ζωή βρίσκεται και η μητέρα του, η 102χρονη Ελίζαμπεθ Μέρντοχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή