Αγνοια επικαλέστηκαν οι Μέρντοχ

Αγνοια επικαλέστηκαν οι Μέρντοχ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενας «μη ύποπτος» θάνατος πληροφοριοδότη σε πολύ βολική χρονική στιγμή και ένα πιάτο με αφρό ξυρίσματος στο πρόσωπο του Ρούπερτ Μέρντοχ είναι τα συμβάντα που πλαισίωσαν τη χθεσινή πολύωρη κατάθεση των Ρούπερτ και Τζέιμς Μέρντοχ στην επιτροπή Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης της βρετανικής Βουλής για το ογκούμενο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών και εξαγοράς αστυνομικών από τις εφημερίδες του Μέρντοχ.

Πολλά από τα σκληρά ερωτήματα των βουλευτών, όπως το γιατί η εταιρεία News International πληρώνει τα νομικά έξοδα πρώην συνεργατών της που καταδικάστηκαν για υποκλοπές, αφού διαφωνεί με την πρακτική των υποκλοπών, δεν βρήκαν απάντηση, καθώς ο πατήρ και ο υιός Μέρντοχ δήλωναν εναλλάξ άγνοια, σοκ για το περιεχόμενο των αποκαλύψεων και αισθήματα προδοσίας από υφισταμένους, τους οποίους δεν κατονόμαζαν.

Παρέπεμπε στον γιο

Ο 80χρονος Ρούπερτ Μέρντοχ ξεκίνησε την κατάθεσή του δηλώνοντας ότι τρέφει αισθήματα ταπεινοφροσύνης, αλλά συνέχισε μετ’ εμποδίων, καθώς δυσκολευόταν να ακούσει κάποιες από τις ερωτήσεις, έκανε μεγάλες παύσεις, δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες και παρέπεμπε συνεχώς για απαντήσεις στον 38χρονο γιο του Τζέιμς.

Στη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας, ο Ρούπερτ Μέρντοχ έκλεινε κάποιες φορές τα μάτια, ενώ άλλες φορές απαντούσε με διαύγεια και χτυπούσε αποφασιστικά το χέρι στο τραπέζι.

Ο «βαρώνος» των βρετανικών ΜΜΕ δήλωσε ότι μεταβαίνει συχνά στην Ντάουνινγκ Στριτ, την έδρα του εκάστοτε Βρετανού πρωθυπουργού, από την πίσω πόρτα. Δήλωσε επίσης ότι στο παρελθόν έτρεφε φιλικές σχέσεις με τον τέως πρωθυπουργό των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, ενώ όταν ερωτήθηκε γιατί ο Τόνι Μπλερ, πριν εκλεγεί πρωθυπουργός, ταξίδεψε στην άλλη άκρη του κόσμου προκειμένου να τον συναντήσει, απάντησε «αυτό ήταν ιδέα του Κάμερον, ε, του Κάμπελ» (ο Αλαστερ Κάμπελ ήταν ο σύμβουλος επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ).

Ανεξήγητος θάνατος

Εν τω μεταξύ, ο άνθρωπος που προέβη στις συγκλονιστικότερες αποκαλύψεις για τα μέσα ενημέρωσης ιδιοκτησίας Μέρντοχ, ο πρώην εργαζόμενος στις εφημερίδες Sun και News of the World, Σιν Χορ, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του το πρωί της Δευτέρας. Οι Αρχές εξετάζουν τον θάνατο ως «ανεξήγητο αλλά μη ύποπτο», ενώ διεξάγεται νεκροτομή.

Ο Χορ, ηλικίας περίπου 45 ετών και πρώην κοκαϊνομανής, ήταν ο άνθρωπος που κατήγγειλε ότι οι υποκλοπές τηλεφώνων στις εφημερίδες αυτές ήταν εξαιρετικά διαδεδομένες, το ίδιο και η συνεργασία με την αστυνομία, ώστε το ειδικό λογισμικό εντοπισμού γεωγραφικού στίγματος μέσω κινητών τηλεφώνων της αστυνομίας να ενημερώνει τους ρεπόρτερ για το πού βρίσκονταν οι άνθρωποι τους οποίους παρακολουθούσαν. «Αν εγώ, ένας απλός ρεπόρτερ, μπορούσα να ζητήσω το στίγμα κάποιου και σε 15 λεπτά να το έχω, καταλαβαίνει κανείς τι γινόταν», είχε δηλώσει ο Χορ.

Ιδιαίτερα ενοχοποιητικές ήταν οι δηλώσεις του Χορ για τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του πρωθυπουργού Κάμερον, Αντι Κούλσον, αφού σύμφωνα με τον Χορ, ο πρώην φίλος και προϊστάμενός του, Κούλσον, γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε με τις υποκλοπές.

Μεταξύ των ερωτημάτων που ετέθησαν χθες στους Μέρντοχ ήταν αν, τώρα που οι ίδιοι μετατράπηκαν σε τροφή για σκανδαλιστικούς τίτλους, θα επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εφημερίδες τους ασκούν τη δημοσιογραφία. Προς το τέλος της διαδικασίας, ο κωμικός Τζέιμς Μαρμπλ σηκώθηκε από τη θέση του, στον χώρο του κοινού, περπάτησε μέχρι τον Ρούπερτ Μέρντοχ και εκσφενδόνισε πιάτο με αφρό ξυρίσματος στο πρόσωπό του. Η 42χρονη σύζυγος του Μέρντοχ, Γουέντι Ντεγκ, χαστούκισε τον επιτιθέμενο, ο οποίος συνελήφθη. Εν συνεχεία, κατέθεσε η πρώην διευθύντρια της News International, Ρεμπέκα Μπρουκς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή