Στα χέρια των Αρχών ο τελευταίος Σέρβος φυγόδικος

Στα χέρια των Αρχών ο τελευταίος Σέρβος φυγόδικος

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γκόραν Χάτζιτς, ο τελευταίος Σέρβος καταζητούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συνελήφθη χθες από τις σερβικές αρχές κοντά στο χωριό Κρούσεντολ, στο εθνικό πάρκο Φρούσκα Γκόρα. Φυγάς από το 2004, ο Χάτζιτς προδόθηκε από έναν κλεμμένο πίνακα του Μοντιλιάνι, τον οποίο προσπαθούσε να πουλήσει «γιατί είχε μείνει από χρήματα». Με τη σύλληψή του, που δεν απέχει ούτε δύο μήνες από εκείνη του Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο για την υποψηφιότητα της Σερβίας στην Ε.Ε.

Ο Χάτζιτς, 52 χρόνων σήμερα, οδηγήθηκε σε σερβικό δικαστήριο, που αποφάσισε την έκδοσή του, η οποία κατά τον εισαγγελέα του Δικαστηρίου, Σερζ Μπραμέρτς, αναμένεται εντός των ημερών. Ο συνήγορός του Τόμα Φίλα δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν θα ασκήσει έφεση, θα δει την οικογένειά του και θα είναι έτοιμος να αναχωρήσει το Σάββατο.

Δεκατέσσερις κατηγορίες

Ο Χάτζιτς αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες, μεταξύ άλλων τη δολοφονία 250 Κροατών αμάχων στο Βούκοβαρ το 1991 και την εκτόπιση 20.000 ατόμων την εποχή που ήταν αρχηγός των εξεγερμένων Σέρβων της Κροατίας στο διάστημα 1991 – 95. Το όνομά του έχει συνδεθεί με ορισμένες από τις σκληρότερες στιγμές του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ζούσε κανονικά στο Νόβι Σαντ μέχρι το 2004, οπότε και το Διεθνές Δικαστήριο απήγγειλε το εις βάρος του κατηγορητήριο. Εκτοτε κρυβόταν, όχι όμως σε μοναστήρια ή στρατώνες, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, κάνοντας την αντιδιαστολή προς τον Ράτκο Μλάντιτς, που λέγεται ότι κρυβόταν με τη βοήθεια στρατιωτικών, αλλά και της Εκκλησίας.

Ο Χάτζιτς, που έκανε συντροφιά με τον περιβόητο Ζέλικο «Αρκάν» Ραζνατόβιτς, ηγέτη παραστρατιωτικών με διασυνδέσεις στον υπόκοσμο, ήταν γνωστός και για την ανάμειξή του σε παράνομες εξαγωγές ξυλείας, κλεμμένων αυτοκινήτων, κρασιού και αργού πετρελαίου. Τον πρόδωσε όμως ένας πίνακας του Μοντιλιάνι.

Τη σύλληψή του χαιρέτισαν ως «σημαντική πρόοδο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, εξέλιξη ζωτικής σημασίας για τη διεθνή δικαιοσύνη», ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον. «Ορόσημο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ευκαιρία για την απόδοση δικαιοσύνης», χαρακτήρισε στο Twitter τη σύλληψη του Χάτζιτς και η Σούζαν Ράις, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

«Ετσι κλείνει το πλέον οδυνηρό κεφάλαιο στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Θερμά συγχαρητήρια στη Σερβία απέστειλε ο Καρλ Μπιλντ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, ενώ η Ολλανδία, όπου βρίσκεται το Διεθνές Δικαστήριο και είχε εγείρει εμπόδια στη σερβική υποψηφιότητα εξαιτίας των φυγόδικων, έκανε λόγο για «θετικό βήμα», ζήτησε όμως από τη Σερβία να πατάξει τη διαφθορά και να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ούτως ή άλλως, το όλο εγχείρημα θα διαρκέσει χρόνια, έλεγαν παράγοντες της Ε.Ε., που συνδέουν την υποψηφιότητα της Σερβίας με τη στάση της στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Δηλώσεις Τάντιτς

Εχοντας προφανώς κατά νου τα επιμέρους κωλύματα, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς μίλησε για ένα ζοφερό κεφάλαιο της σερβικής ιστορίας, που έκλεισε με τις συλλήψεις του Μλάντιτς και του Χάτζιτς, για να τονίσει ότι «το κάναμε για τον λαό της Σερβίας, για τις άλλες χώρες, για τα θύματα και τη συμφιλίωση». «Νομίζω ότι είναι καλό για τη Σερβία να περάσει από ένα είδος κάθαρσης σε σχέση με όσα έγιναν στον πόλεμο», είπε και ο Κροάτης πρόεδρος Ιβο Γιοσιπόβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή