ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανθρωπιστικής κρίσης η Σομαλία

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Οι αντάρτες, αλλά και η κυβέρνηση της Σομαλίας, καλωσόρισαν την κήρυξη της χώρας από τον ΟΗΕ σε κατάσταση έκτακτης ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι λιμοκτονούν εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων ετών αλλά και των εμφύλιων συγκρούσεων. Χθες τα Ηνωμένα Εθνη επισήμαναν εκ νέου ότι η ανθρωπιστική κρίση στα νότια και τα κεντρικά της χώρας επιδεινώνεται ταχύτατα και ζήτησαν μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφάλειας για τη δράση των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) απηύθυνε έκκληση σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές για εκεχειρία, ώστε να επιτραπούν η είσοδος και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του λιμού. Ο Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) ζήτησε επιπλέον 120 εκατ. δολάρια για να βοηθηθούν οι χώρες της ανατολικής Αφρικής -Σομαλία, Κένυα, Αιθιοπία και Τζιμπουτί- όπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από την ξηρασία και τον λιμό.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑΣ – ΜΠΑΝΟΝ

Κοινή δράση κατά Στρος-Καν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η συνάντηση των δικηγόρων της καμαριέρας και της Γαλλίδας δημοσιογράφου, που κατηγορούν τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν για βιασμό, πιθανότατα να οδηγήσει σε κοινό μέτωπο δικαστικής δράσης. Οι δύο δικηγόροι, ο Κένεθ Τόμσον, ο οποίος εκπροσωπεί την καμαριέρα από τη Γουινέα, και ο Νταβίντ Κουμπί, ο οποίος εκπροσωπεί τη Γαλλίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Τριστάν Μπανόν, συναντήθηκαν -την Τρίτη- με την ομάδα του εισαγγελέα της υπόθεσης, στη Νέα Υόρκη. Αν και ο Ντομινίκ Στρος-Καν έχει αφεθεί ελεύθερος λόγω αμφιβολιών, οι εναντίον του κατηγορίες δεν έχουν αποσυρθεί και θα επιστρέψει ενώπιον του δικαστηρίου την 1η Αυγούστου.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Επίθεση Κένι κατά Βατικανού

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Σε μια άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον του Βατικανού, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι κατηγόρησε την Αγία Εδρα για «δυσλειτουργία, αποστασιοποίηση και ελιτισμό και ναρκισσισμό» στη διαχείριση της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Σε ομιλία του ενώπιον του ιρλανδικού Κοινοβουλίου, ο Κένι επισήμανε ότι η ιστορική σχέση κράτους – Εκκλησίας δεν μπορεί πια να είναι η ίδια, καθώς «οι βιασμοί και τα βασανιστήρια των παιδιών επιχειρήθηκε να υποβαθμιστούν για να διασωθούν η ισχύς και το γόητρο του θεσμού». Η κυβέρνηση και σύσσωμη η αντιπολίτευση ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα που κατηγορεί το Βατικανό ότι εμπόδισε την πραγμάτωση της απόφασης των Ιρλανδών επισκόπων το 1996 να καταγγείλουν στην αστυνομία περιπτώσεις βιασμού παιδιών.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΣΚΑΡ ΓΚΑΧ

Παράδοση ελέγχου σε Αφγανούς

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τα βρετανικά στρατεύματα παρέδωσαν χθες στις τοπικές δυνάμεις τον έλεγχο της πόλης Λασκάρ Γκαχ, στην ευάλωτη επαρχία Χελμάν στον αφγανικό Νότο, στο πλαίσιο της σταδιακής παράδοσης πριν από την ολοκληρωτική αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, το 2014. Ωστόσο, η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας ενός ποδηλάτη στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Αφγανούς, σε μια από τις πόλεις απ’ όπου επίσης θα αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα εντός της εβδομάδας, πιθανότατα θα ενισχύσει τους φόβους ότι η μετάβαση εξουσίας στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας γίνεται πολύ γρήγορα. Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας υποβάθμισε το γεγονός σε «ατύχημα» και είπε ότι η παράδοση θα γίνει κανονικά το Σαββατοκύριακο.

ΕΧΟΥΝ ΡΟΠΗ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Βίαιοι όσοι πληρώνουν για σεξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Οι άνδρες που «πληρώνουν για σεξ» έχουν, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, ροπή προς την παραβατικότητα και διαπράττουν κυρίως εγκλήματα βίας κατά γυναικών. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη βασίζεται σε συνεντεύξεις 202 ανδρών. Οπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες που κατέφευγαν σε ιερόδουλες συχνά είχαν καταδίκες για εγκλήματα βίας κατά γυναικών, σωματικές βλάβες, οπλοκατοχή και χρήση ουσιών. Οι τρεις στους τέσσερις είχαν γνωρίσει τον κόσμο του σεξ από πορνογραφικό υλικό, ενώ δεν ένιωθαν οίκτο για τις γυναίκες που είχαν καταλήξει στην πορνεία. Επίσης το 61% της ομάδας που κατέφευγε στις υπηρεσίες ιερόδουλων ήταν παντρεμένοι ή διατηρούσαν δεσμό.

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΦΕΡΓΚΑΝΑ

Ισχυρός σεισμός στην Κ. Ασία

ΚΑΝ (Κιργιζιστάν). Τουλάχιστον δεκατέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης, 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε χθες την κοιλάδα Φεργκάνα κοντά στα σύνορα του Κιργιζιστάν με το Αφγανιστάν. Η κοιλάδα, η οποία διασχίζει το Κιργιζιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση, αργά το βράδυ της Τρίτης, είχε εστιακό βάθος 18 χλμ. από την επιφάνεια της γης και επίκεντρο 42 χιλιόμετρα από την πόλη Φεργκάνα στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν, όπου πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Δεκάδες κάτοικοι οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία, δεκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένας άνδρας σκοτώθηκε και στο Τατζικιστάν όταν λόγω πανικού πήδησε από μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή