O Σαλβαδόρ Αλιέντε αυτοκτόνησε

O Σαλβαδόρ Αλιέντε αυτοκτόνησε

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Τα αποτελέσματα νέας νεκροτομής στη σoρό του Σαλβαδόρ Αλιέντε, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος της Χιλής αυτοκτόνησε και δεν σκοτώθηκε από τις σφαίρες των πραξικοπηματιών. Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Αλιέντε έδωσε τέλος στη ζωή του καθώς το προεδρικό μέγαρο βομβαρδιζόταν σφοδρά από τις δυνάμεις του στρατηγού Πινοσέτ την 11η Σεπτεμβρίου του 1973.

«Δεν έχουμε απολύτως καμία αμφιβολία ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε», δήλωσε ο Ισπανός παθολογοανατόμος Φρανθίσκο Ετξεμπερία. Ο ειδικός επί βαλλιστικών ερευνών Ντέιβιντ Πρέιερ είπε ότι ο Αλιέντε κράτησε το καλάσνικοφ που του είχε δωρίσει ο Φιντέλ Κάστρο ανάμεσα στα πόδια του, το ρύθμισε να πυροβολήσει αυτόματα και πάτησε τη σκανδάλη. Οι δύο σφαίρες διέλυσαν το πάνω μέρος του κρανίου του και τον σκότωσαν ακαριαία. Το γεγονός ότι είχαν ριφθεί δύο σφαίρες και είχαν βρεθεί δύο κάλυκες είχε δώσει τροφή σε σενάρια ενδεχόμενης ανάμειξης δεύτερου ατόμου. O δρ Ετξεμπερία είπε στην εφημερίδα El Pais ότι η νέα έρευνα έγινε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της χώρας και σε συμφωνία με την οικογένεια του προέδρου.

Ο Αλιέντε ήταν ο ηγέτης της πρώτης εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης στη Λατινική Αμερική. «Το πραξικόπημα κατά του Αλιέντε είχε τεράστιες επιπτώσεις και αποτέλεσε την αρχή μιας από τις πιο μαύρες περιόδους της λατινοαμερικανικής ιστορίας», παρατήρησε η El Pais. Ερευνες θα γίνουν επίσης για τις συνθήκες θανάτου άλλων 726 ατόμων, καθώς και για το αν ο νομπελίστας ποιητής Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος υπέκυψε δώδεκα ημέρες μετά το πραξικόπημα, πέθανε όντως από καρκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή