To άγχος των μητέρων επηρεάζει το έμβρυο

To άγχος των μητέρων επηρεάζει το έμβρυο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το άγχος μικραίνει τη ζωή και, όπως διαπιστώθηκε από Γερμανούς ερευνητές, την καταστρέφει όχι μόνο για τη γυναίκα που ταλαιπωρείται, αλλά και για το έμβρυο που κυοφορεί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Tranlational Psychiatry», τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπασχαν από ισχυρό άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν ψυχολογικά προβλήματα.

Οι Γερμανοί επιστήμονες μελέτησαν 25 γυναίκες και τα παιδιά τους, που σήμερα είναι 10 έως 19 ετών. Οπως, όμως, σημειώνουν οι γυναίκες που συμμετείχαν, ένιωθαν υπερβολικό άγχος εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στο σπιτικό τους και το στρες που ένιωθαν καθημερινά ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα βιώσει υπό φυσιολογικές συνθήκες οποιαδήποτε γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Αν και πολλαπλοί παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο στην ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς το άγχος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το «μυστικό» της επιτυχίας βρίσκεται στην ενδομήτριο ζωή. Μελετώντας τα γονίδια των μητέρων και των παιδιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα παιδιά παρουσίαζαν μεταβολές στον υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών, που ρυθμίζει την ορμονική απάντηση του οργανισμού στο στρες. Αυτές οι γονιδιακές αλλαγές συντελούνται κατά την ενδομήτριο ζωή και πυροδοτούνται από την κακή ψυχική κατάσταση της εγκύου. Τα παιδιά τα οποία παρουσίαζαν την αλλαγή στο γενετικό τους υλικό ήταν πιο ευαίσθητα στο στρες και αντιδρούσαν (σε ορμονικό και ψυχικό επίπεδο) σε κάθε αφορμή με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ηταν πιο αυθόρμητα και συχνά είχαν δυσκολία να επεξεργαστούν τα ίδια τους τα συναισθήματα.ΒΒC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή