Ο Γκόραν Χάτζιτς παίρνει τον δρόμο προς τη Χάγη

Ο Γκόραν Χάτζιτς παίρνει τον δρόμο προς τη Χάγη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται η έκδοση στη Χάγη του Γκόραν Χάτζιτς, του τελευταίου καταζητούμενου του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο οποίος συνελήφθη προχθές στην περιοχή Φρούκτα Γκόρα της Σερβίας. Με τον Χάτζιτς συμπληρώνεται ο αριθμός των 161 κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου, κατά της ανθρωπότητας, για γενοκτονία και για άλλα κακουργήματα, γεγονός πρωτοφανές στα διεθνή δικαστικά χρονικά, το οποίο παράγοντες του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως ο εισαγγελέας του δικαστηρίου Σερζ Μπραμέρτς, αποδίδουν στις παρεμβάσεις και το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τον Χάτζιτς υπόδικο, το δικαστήριο ευελπιστεί να κλείσει την υπόθεση Γιουγκοσλαβία. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες συνελήφθη ο επί μακρόν φυγάς και φυγόδικος Ράτκο Μλάντιτς, πρώην διοικητής του σερβικού στρατού της Βοσνίας. Το 2008 και ύστερα από χρόνια στην παρανομία, στη Χάγη κατέληξε και ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Η σύλληψη του Χάτζιτς και το ιστορικό της εξάχρονης φυγοδικίας του έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το μεγάλο αίνιγμα που αφορά τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς που βοήθησαν τους φυγάδες Σέρβους αξιωματούχους να κρύβονται για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Την περίπτωση του Χάτζιτς σκοπεύουν να εξετάσουν ενδελεχώς οι σερβικές αρχές, προσφεύγοντας και στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, προκειμένου να εξαρθρώσουν οριστικά το δίκτυο όσων πιστών στο καθεστώς Μιλόσεβιτς έχουν απομείνει στις μυστικές υπηρεσίες. Οπως είπε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, οι εναπομείναντες είναι πλέον λίγοι. Ωστόσο, ο Χάτζιτς, όπως και ο Κάρατζιτς και ο Μλάντιτς, έβρισκε μέρη να κρυφτεί – απέκτησε και παιδί στο διάστημα της φυγής του, μέρος της οποίας πέρασε κατά τα φαινόμενα στη Ρωσία. Εξ ου και Σέρβος αναλυτής έκανε χθες λόγο για την αναγκαία αναδιάρθρωση των σερβικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ πηγή των υπηρεσιών εκτιμά ότι η δίκη του Χάτζιτς, που δεν ήταν από τους πλέον προβεβλημένους φυγόδικους, θα αποκτήσει ειδικό ενδιαφέρον εάν αυτός αποκαλύψει ονόματα που σχετίζονται με τον παλαιό πυρήνα του Μιλόσεβιτς, που περιλαμβάνει άτομα ακόμη εν ενεργεία.

Ο Χάτζιτς, πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα, αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες, μεταξύ αυτών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για γενοκτονία, για την εκτέλεση 250 ανθρώπων μη σερβικής καταγωγής στο Βούκοβαρ και για τον εκτοπισμό είκοσι πέντε χιλιάδων.

Οι δικηγόροι του διέψευσαν χθες ότι προδόθηκε όταν προσπάθησε να πουλήσει πίνακα του Μοντιλιάνι, ενώ πηγές του Εθνικού Μουσείου της Σερβίας δεν ήταν σε θέση να αποφανθούν περί της γνησιότητας του έργου και παρέπεμπαν σε ινστιτούτα του εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή