Αρωμα προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Αρωμα προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η κορύφωση της διαμάχης Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ έχει, αναπόφευκτα, αντίκτυπο στη μεγάλη μάχη για τις προεδρικές εκλογές του 2012, που ήδη άρχισε. Τα φώτα της δημοσιότητας συγκεντρώνει, προς το παρόν τουλάχιστον, η αναμέτρηση στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, από τις διεργασίες του οποίου θα αναδειχτεί ο αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα. Μέχρι στιγμής, εκείνος που εμφανίζεται να προηγείται με σημαντική, μάλιστα, διαφορά των αντιπάλων του δεν είναι άλλος από το πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, ο Μορμόνος κ. Ρόμνεϊ χαίρει της προτίμησης του 30% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων με τη βουλευτή από τη Μινεσότα, Μισέλ Μπάκμαν, να βρίσκεται δεκατέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πίσω του.

Τα πάντα, ωστόσο, μπορούν να αλλάξουν αν η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν, αποφασίσει, τελικά, να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Σε μια υποθετική αναμέτρηση μεταξύ του κ. Ρόμνεϊ, της κ. Πέιλιν και της κ. Μπάκμαν, ο πρώτος θα λάμβανε 26%, η δεύτερη 18% και η βουλευτής από τη Μινεσότα, 12%. Στην ίδια δημοσκόπηση των «Ουάσιγκτον Ποστ» και ABC, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων φέρεται να πιστεύει ότι η κ. Πέιλιν εκπροσωπεί τις βασικές αξίες της συντηρητικού χώρου σε βαθμό μεγαλύτερο από τους αντιπάλους της.

Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι χαίρει της προτίμησης του μεγάλου όγκου των ψηφοφόρων που δεν είναι απόφοιτοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Παράλληλα, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στα μέσα της εβδομάδας στην ιστοσελίδα RealClearPolitics, ο κ. Ρόμνεϊ παρουσιάζεται όχι μόνο να αδυνατεί να πείσει τα μέλη του «Πάρτι τσαγιού», αλλά και να αντιμετωπίζει το φάσμα της ήττας από την κ. Μπάκμαν στην πρώτη πολιτεία όπου θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές, την Αϊόβα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα θα επανεκλεγόταν στον Λευκό Οίκο.

Προηγείται ο Ομπάμα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, ο κ. Ομπάμα προηγείται στην πρόθεση ψήφου του κ. Ρόμνεϊ κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και κατά έντεκα της κ. Μπάκμαν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δηλώνουν «όχι ευχαριστημένοι» από το μέχρι στιγμής έργο του προέδρου Ομπάμα. Αναλυτικότερα, σε δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Gallup, το 49% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως δεν είναι ευχαριστημένοι με την προσφορά του Αμερικανού προέδρου, έναντι 43% που δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Στο μεταξύ, το φλέγον ζήτημα της αύξησης του ορίου δανειοδότησης του αμερικανικού Δημοσίου και η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους Ρεπουμπλικανούς έχουν προκαλέσει ρήγματα στις σχέσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η φημολογία, δε, ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ Ομπάμα και Ρεπουμπλικανών για αύξηση του ορίου χρέους έναντι μεγάλων περικοπών στις δαπάνες του Δημοσίου, αλλά δίχως αύξηση της φορολογίας για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, πυροδότησε εντάσεις μεταξύ των γερουσιαστών των Δημοκρατικών. «Ο λαός είναι μαζί μας στο ζήτημα της φορολόγησης των πλουσίων», τόνισαν τρεις Δημοκρατικοί γερουσιαστές στον διευθυντή προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Τζέικομπ Λιου. Ορισμένοι βουλευτές του κόμματος, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν ανοιχτά αν ο πρόεδρος Ομπάμα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή