ΚΟΣΜΟΣ

Φονική έκρηξη κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Οσλο

Βομβαρδισμένη περιοχή θύμιζε χθες το απόγευμα το κέντρο του Οσλο, μετά την ισχυρότατη έκρηξη μιας βόμβας ή περισσοτέρων στην περιοχή όπου βρίσκονται η έδρα της κυβέρνησης, το πρωθυπουργικό γραφείο, υπουργεία και όπου στεγάζονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες νορβηγικές εφημερίδες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΝΤΒ και ο κρατικός ραδιοσταθμός NRK. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ είναι «ασφαλής». Δύο νεκροί και άγνωστος αριθμός τραυματιών ήταν ο πρώτος απολογισμός, χθες το απόγευμα. Ομως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς, εκτός των άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Κρίστιαν Αμουντσεν ανακοίνωσε ότι υπήρχαν άνθρωποι παγιδευμένοι σε κτίρια.

Ενώ το Οσλο προσπαθούσε να συνέλθει από την έκρηξη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σε συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτέγια, κοντά στην πρωτεύουσα, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο κ. Στόλτενμπεργκ, άνδρας ντυμένος σαν αστυνομικός άρχισε να πυροβολεί, τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε άτομα. Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη».

Φωτιά σε υπουργείο

Από την έκρηξη στο Οσλο κατέρρευσε η πρόσοψη κτιρίου, το υπουργείο Ενέργειας έπιασε φωτιά, ενώ η γύρω περιοχή γέμισε σπασμένα τζάμια, συντρίμμια και έγγραφα. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 3.30 μ. μ. τοπική ώρα, όταν ο κόσμος κυκλοφορούσε στους δρόμους. Η αστυνομία άργησε να ανακοινώσει επισήμως ότι η έκρηξη προήλθε από βόμβα. Η ύπαρξη κατεστραμμένου και ανεστραμμένου αυτοκινήτου οδήγησε αρχικά στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για έκρηξη από παγιδευμένο αυτοκίνητο. Επακολούθησαν συγκεχυμένες ανακοινώσεις. Σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας αναγνώρισε την ύπαρξη βόμβας και στη συνέχεια είπε ότι «επρόκειτο για έκρηξη και οι εκρήξεις προκαλούνται από εκρηκτικά».

Μέσα στη σύγχυση αυτή, τα διεθνή και νορβηγικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση, με πρώτη υποψήφια την Αλ Κάιντα ως πιθανό δράστη και στη συνέχεια πακιστανικές ή αφγανικές οργανώσεις.