O τελευταίος μεγιστάνας της ενημέρωσης

O τελευταίος μεγιστάνας της ενημέρωσης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, φαντάζει πραγματικά εκπληκτικό πώς αυτός ο άνθρωπος ασκούσε τόση επιρροή στα πολιτικά δρώμενα. Οταν την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών από τη News of the World, ο Ρούπερτ Μέρντοχ πραγματοποίησε ανησυχητικά μεγάλες παύσεις και σε πολλές περιπτώσεις μπέρδεψε τα λόγια του.

Και όμως, καθώς η εικόνα του παραπαίοντος ιδιοκτήτη της News Corporation αναμεταδιδόταν σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, η μετοχή της εταιρείας ανέβαινε. Υπάρχει εξήγηση. Οι μέτοχοι της επιχείρησης βλέπουν πλέον τον 80χρονο Μέρντοχ ως εμπόδιο για την ανάπτυξή της και αναθαρρούν όταν αντιλαμβάνονται πως η στιγμή που θα παραδώσει τα ηνία στα παιδιά του πλησιάζει.

Οταν ο Μέρντοχ αφίχθη στη Βρετανία από την Αυστραλία στα μέσα της δεκαετίας του ’60 εφηύρε το ταμπλόιντ – ένα έντυπο που συνδύαζε το σεξ, τη δημόσια κατακραυγή και την επιθετικότητα όσον αφορά την πολιτική. Λίγα χρόνια αργότερα, έστρεψε το βλέμμα του στην Αμερική, όπου έσπασε την κυριαρχία των τριών μεγάλων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Το Fox News του Μέρντοχ εξαγρίωσε τους φιλελεύθερους, αλλά απέφερε στην επιχείρηση μεγάλα κέρδη.

Ο Μέρντοχ συνέχισε να επιτίθεται, αλλά η κρίση του άρχισε να θολώνει. Αγόρασε, για παράδειγμα, το Myspace και λίγους, μόλις, μήνες αργότερα παρακολουθούσε την πρώτη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης να καταποντίζεται από το Facebook. Το 2007, εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της οικογένειας Μπάνκροφτ και αγόρασε τόσο την Dow Jones Journal όσο και τη Wall Street Journal. Δεν παρατήρησε, ωστόσο, ότι οι εφημερίδες είχαν προ πολλού πάψει να είναι κερδοφόροι επιχειρήσεις. Το γνωστό δε σκάνδαλο με τη News of the World είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του δορυφορικού BSkyB. Ο Μέρντοχ έδωσε τα πάντα στη News Corp. και το θάρρος που της εμφύτευσε δεν θα εξαφανιστεί αν ο ίδιος παραμείνει πρόεδρος, αλλά εγκαταλείψει τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου.

Η εποχή των παγκόσμιων μεγιστάνων των μίντια έφτασε στο τέλος της. Ο κ. Μέρντοχ θα κάνει μια μεγάλη χάρη στους μετόχους της News Corp., αλλά και στην ίδια του την οικογένεια, αν αναγνωρίσει αυτό το γεγονός και κάνει ένα βήμα πίσω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή