Σε βαρύ πένθος η Νορβηγία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βαρύτατο πένθος βυθίστηκε η Νορβηγία μετά τη διπλή επίθεση το απόγευμα της Παρασκευής που κόστισε τη ζωή σε 91 ανθρώπους, ενώ εκφράζονται έντονοι φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων. Η αστυνομία συνέλαβε και ήδη απήγγειλε κατηγορίες στον 32χρονο Νορβηγό Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Το κίνητρο της αποτρόπαιης πράξης του παραμένει άγνωστο και όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ δεν είναι δυνατό να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση, ενώ παραμένει άγνωστο εάν έδρασε μόνος του. Πάντως, σύμφωνα με αξιωματικούς, ο συλληφθείς δείχνει να συνεργάζεται με την αστυνομία. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι ο δράστης αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας ντυμένος αστυνομικός μετέβη στο θέρετρο της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, το καταπράσινο νησί Ουτόγια, και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως κατά των συγκεντρωμένων εκεί, μεταβάλλοντας, όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, τον παράδεισο σε κόλαση. Κατά τους αστυνομικούς, ο δράστης πυροβολούσε αδιαλείπτως επί τριάντα λεπτά προτού επέμβουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι σκηνές που περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες θυμίζουν ταινία φρίκης ή ίσως την ίδια την κόλαση. «Μετά τους πρώτους πυροβολισμούς επικράτησε χάος. Τα παιδιά έτρεχαν να κρυφτούν, να γλιτώσουν. Κάποιοι φίλοι μου έπεσαν νεκροί. Εγώ κρύφτηκα πίσω από κάτι βράχους και έμεινα ακίνητος. Είδα τον δράστη μπροστά μου και ένιωσα τρόμο. Στη θάλασσα έβλεπα βάρκες να πλησιάζουν. Φοβήθηκα να τις πλησιάσω. Δεν γνώριζα αν έπρεπε να τις εμπιστευτώ», λέει τρέμοντας ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, ενώ η δεκατριάχρονη Χάνα διηγείται: «Είχαμε όλοι συγκεντρωθεί στο κεντρικό κτίριο και συζητούσαμε για τη βόμβα στο Οσλο όταν ακούσαμε τους πυροβολισμούς. Πιστέψαμε ότι κάποια παιδιά έπαιζαν. Ξαφνικά όλοι άρχισαν να τρέχουν. Ενας αστυνομικός -με ωτοασπίδες- ήρθε μπροστά μας. Μας είπε ότι ήθελε να μας μαζέψει όλους. Ξαφνικά άρχισε να πυροβολεί φωνάζοντας πως θα μας σκοτώσει όλους. Εμείς τρέξαμε στη θάλασσα και αρχίσαμε να κολυμπάμε. Αυτός, όμως, συνέχιζε να πυροβολεί ακόμα και όσους βρίσκονταν στο νερό». Ενα άλλο κορίτσι εξιστορεί πως κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι σε ένα από τα ξύλινα παραπήγματα της κατασκήνωσης και παρέμεινε εκεί, ενώ ο δράστης έψαχνε παντού άλλα παιδιά για να τα εκτελέσει. Ενα από τα παιδιά λέει ότι άκουγε επί μία ώρα διαρκείς πυροβολισμούς

Μετά τη φοβερή καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη βόμβας στο κέντρο του Οσλο -εκεί οι νεκροί ήταν επτά- η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κρυμμένα εκρηκτικά και στο νησί Ουτόγια.

Ενώ σιγά σιγά, με το πέρασμα της ώρας, έρχονται στο φως οι λεπτομέρειες της «ημέρας που βυθίστηκε η Νορβηγία το αίμα», το Οσλο παραμένει μουδιασμένο. Η αστυνομία συνιστούσε στους πολίτες χθες να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης που, άλλωστε, θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο με σπασμένα γυαλιά, ξύλα και σίδερα να βρίσκονται παντού, ενώ λίγοι στρατιώτες περιπολούσαν τους έρημους δρόμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή