Σον Χορ, προικισμένος συντάκτης ενός θανατηφόρου ρεπορτάζ

Σον Χορ, προικισμένος συντάκτης ενός θανατηφόρου ρεπορτάζ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η αξιοπιστία των δημοσιογράφων της «News of The World» βρίσκεται στα τάρταρα, πρέπει να διευκρινιστεί πως ο πρώην ρεπόρτερ για θέματα σόου μπίζνες της εφημερίδας, Σον Χορ, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Δευτέρα, ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Ο Χορ ξεχώρισε διότι ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος της «News of The World», ο οποίος τοποθετήθηκε δημόσια για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, αποκαλύπτοντας πέρυσι στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι ο πρώην φίλος και αρχισυντάκτης του, Αντι Κούλσον τον ενθάρρυνε να υποκλέπτει τα αποθηκευμένα μηνύματα στα τηλέφωνα διασημοτήτων.

Αυτό που έκανε απαιτούσε κουράγιο. Ο Χορ, όμως, είχε ένα πολύ ισχυρό κίνητρο, προκειμένου να αποκαλύψει όλα όσα ήξερε. Γνώριζε καλά πόσο επικίνδυνη μπορούσε να γίνει η «News of The World», όχι μόνο για εκείνους που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, όσο και για τους απλούς δημοσιογράφους που εργάζονταν εκεί και οι οποίοι ενέδωσαν στις αφόρητες πιέσεις για εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα.

Οταν τον είχα ρωτήσει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μιλήσει, ο Χορ μού είχε πει: «Επιθυμούσα να διορθώσω τα κακώς κείμενα, να ρίξω άπλετο φως σ’ αυτήν την κουλτούρα», και «έβλεπα διαρκώς ανθρώπους να απολύονται επειδή δεν κατάφερναν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εφημερίδας, να ξεσπούν σε λυγμούς και να καταλήγουν αλκοολικοί». Ολα αυτά τα ήξερε καλά, διότι και ο ίδιος υπήρξε θύμα της «News of The World». Ως ρεπόρτερ για θέματα της σόου μπίζνες, έζησε, αν μη τι άλλο, μια ζωή με πολλά προνόμια, όπως άλλωστε είχε παραδεχθεί και ο ίδιος. Η πραγματικότητα, ωστόσο, υπήρξε καταστροφική για την υγεία του: «Πληρωνόμουν για να συχνάζω με αστέρες της ροκ, να μεθώ και να κάνω ναρκωτικά μαζί τους». Κατά τον Χορ, «ο ανταγωνισμός ήταν τέτοιος που αναγκαζόσουν να υπερβείς κατά πολύ τα όρια για να επιβιώσεις». Τη στιγμή, βέβαια, που συνέβαιναν όλα αυτά, ο ίδιος το απολάμβανε απόλυτα. Ο Χορ υπήρξε γνήσιο παιδί της εργατικής τάξης και φανατικός οπαδός της Αρσεναλ. Ψήφιζε πάντα το Κόμμα των Εργατικών και ως παλαιού τύπου σοσιαλιστής πίστευε πως τα μέσα παραγωγής πρέπει να είναι κρατικά. Ως ρεπόρτερ, όμως, βρέθηκε δίχως να το καταλάβει βουτηγμένος στα ναρκωτικά και το ντελίριο.

Με τους αστέρες της ροκ

Ανέλαβε σχετικά νωρίς τη στήλη Bizzare του ταμπλόιντ, «The Sun». Ο Κούλσον ήταν τότε αρχισυντάκτης του συγκεκριμένου εντύπου. «Είχα μια καλή σχέση με τον Αντι», μου είχε εκμυστηρευτεί. «Μ’ άφηνε να κάνω ό,τι θέλω αρκεί, βέβαια, να είχα μια καλή ιστορία να γράψω.» Η αλήθεια είναι πως ο Χορ ήταν γεννημένος ρεπόρτερ. Σε αντίθεση δε με άλλους συναδέλφους του, ποτέ δεν υπήρξε σκληρός με τις πηγές του. Από τη «The Sun» μεταπήδησε στη «Sunday People» του Neil Wallis και από εκεί στη «News of The World», όπου ο Αντι Κούλσον είχε ήδη αναλάβει βοηθός αρχισυντάκτη. Στη συνέχεια έκανε αυτό που του είπαν: ακολουθούσε τους αστέρες της ροκ στις περιοδείες τους και γινόταν φίλος τους. Εκανε μικρά διαλείμματα μόνο όταν έπρεπε να παραδώσει το άρθρο του.

Οταν μιλήσαμε, δεν προσπάθησε να μου κρύψει τον διαρκώς αυξανόμενο εθισμό του στα ναρκωτικά. Μου είπε για το περιβόητο πρωινό ενός ροκ σταρ: μια γραμμή κόκας και ένα σφηνάκι ουίσκι, τις περισσότερες φορές παρέα μ’ έναν συνάδελφο που σήμερα κατέχει σημαντική θέση στη «Sun». Ο Χορ υπολόγιζε ότι ξόδευε για κοκαΐνη περί τις 11.000 στερλίνες την εβδομάδα. Ηξερε ότι προκαλούσε κακό στον οργανισμό του. Θυμάται δε ότι πολλοί συνάδελφοί του ακολουθούσαν την ίδια ακριβώς ρουτίνα. «Είχαμε υπερεκτιμήσει τα όριά μας», μου είχε πει. «Κάναμε πολλή κόκα, μετά πηγαίναμε στο Red Room και κάναμε παρέα με τον Μάικλ Χάτσκεϊν και την Πόλα Γέιτς.»

Οσον αφορά τις υποκλοπές, ο Χορ έλεγε πως ήταν και αυτές μέρος του ίδιου παιχνιδιού. Γέλασε όταν του είπα ότι θα μπορούσε να είναι δουλειά κάποιου ρεπόρτερ – παρία. «Ολοι το κάνανε και κανείς δεν πίστευε ότι υπήρχε ποτέ περίπτωση να μας πιάσουν», μου είχε αποκαλύψει.

Στο τέλος, το σώμα του δεν μπορούσε να αντέξει άλλη κατάχρηση. Το ήπαρ του ήταν σε τόσο άθλια κατάσταση που ο γιατρός του τού είπε ότι θα έπρεπε να είναι προ πολλού νεκρός. Τη στιγμή που η υγεία του κατέρρεε, ο παλιός του φίλος, Κούλσον του ανακοίνωνε την απόλυσή του.

Οταν μίλησε για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν «αναξιόπιστο ναρκομανή». Η Αστυνομία τον ανέκρινε, όχι ως μάρτυρα, αλλά ως ύποπτο. Η υγεία του ποτέ δεν βελτιώθηκε. Ελεγε πως έκοψε το αλκοόλ, αλλά δεν έλεγε όχι σ’ ένα ποτηράκι κρασί. Καλώς ή κακώς ήταν ένας ρεπόρτερ του δρόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή