Τρισδιάστατη εικόνα χωρίς γυαλιά

Τρισδιάστατη εικόνα χωρίς γυαλιά

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η 3D τεχνολογία θεωρείται από πολλούς ειδικούς το μέλλον της ψυχαγωγίας, οι δυνατότητες που προσφέρει η τρισδιάστατη απεικόνιση δεν αξιοποιούνται μόνο από δεκάδες TV ή βιντεοπροβολείς. Αντίθετα, ακόμη και στην ελληνική αγορά μπορεί ήδη να βρει κανείς αρκετά μοντέλα λάπτοπ και μόνιτορ για επιτραπέζιους υπολογιστές τα οποία μπορούν κι αυτά να αναπαράγουν σε τρεις διαστάσεις κάθε είδους ψηφιακό υλικό – από ταινίες και φωτογραφίες μέχρι βιντεογκέιμς. Με το μειονέκτημα όμως ότι, όπως και οι 3D τηλεοράσεις, τα συγκεκριμένα μοντέλα προϋποθέτουν ότι ο χρήστης τους φοράει ένα ζευγάρι ειδικών γυαλιών κάθε φορά που θέλει να απολαύσει κάποιο στερεοσκοπικό βίντεο ή παιχνίδι. Γυαλιά που, ακόμη κι όταν είναι φθηνά και ελαφριά -όταν, δηλαδή, χρησιμοποιείται η τεχνική παθητικής πόλωσης («passive») για την προβολή τρισδιάστατου περιεχομένου- δεν παύουν να κουράζουν.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, η Toshiba και η LG ανακοίνωσαν την κυκλοφορία ενός φορητού υπολογιστή κι ενός μόνιτορ αντίστοιχα, τα οποία θα μπορούν να αναπαράγουν στερεοσκοπικό οπτικό υλικό χωρίς τη χρήση γυαλιών. Ο λόγος για το 15,6 ιντσών notebook Toshiba Qosmio F750, ουσιαστικά το μοναδικό αυτοστερεοσκοπικό λάπτοπ που κατασκευάστηκε ποτέ, και την 20 ιντσών οθόνη LG D2000, την πρώτη οθόνη με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που σύντομα θα βρίσκεται στα ράφια των περισσότερων καταστημάτων του κόσμου. Και τα δύο μοντέλα βασίζονται σε μία παρόμοια τεχνολογία με αυτήν που δίνει τη δυνατότητα θέασης 3D περιεχομένου διά γυμνών οφθαλμών σε συσκευές όπως η παιχνιδοκονσόλα Nintendo 3DS ή τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα Optimus 3D της LG και EVO 3D της ΗΤC.

Ψευδαίσθηση

Ετσι, χάρη σε ένα ειδικό κάλυμμα, η οθόνη τους προβάλλει σε κάθε μάτι του θεατή ένα ελαφρώς διαφορετικό καρέ για κάθε εικόνα, ώστε αυτός να αποκτήσει την ψευδαίσθηση του βάθους. Επειδή όμως ο χρήστης μπορεί να βρίσκεται σε αρκετά διαφορετικά σημεία μπροστά από την οθόνη -σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει σε ένα «έξυπνο» τηλέφωνο, που έχει μικρές διαστάσεις- τόσο ο φορητός υπολογιστής όσο και το μόνιτορ διαθέτουν μία κάμερα που ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο τη θέση του προσώπου του χρήστη, ώστε ανά πάσα στιγμή το κατάλληλο στιγμιότυπο να καταλήγει στο κατάλληλο μάτι.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κανείς να απολαύσει τρισδιάστατο περιεχόμενο στο Qosmio F750 χωρίς γυαλιά, ανεξάρτητα από την οπτική γωνία από την οποία κοιτάζει την οθόνη. Μάλιστα, το λάπτοπ θα κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα μέσα στον Σεπτέμβριο, χωρίς όμως ακόμη να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία ή η τιμή του. Οι πρώτες δοκιμές του, πάντως, από έγκυρα μπλογκ τεχνολογίας σαν το Zdnet και το Engadget μιλούν για θετικές εντυπώσεις· άλλωστε, ένα ακόμη ατού που προσφέρει το Qosmio είναι ότι μπορεί να αναπαράγει ταυτόχρονα 3D και 2D υλικό σε διαφορετικά «παράθυρα» στην οθόνη. Και βέβαια, είναι εξοπλισμένο με hardware -όπως επεξεργαστή Core i7 και κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GT 540M- που του επιτρέπει να αντεπεξέρχεται σε τέτοιες απαιτητικές λειτουργίες.

Με ακρίβεια

Από την άλλη πλευρά, αν και το LG D2000 θα ξεκινήσει να διατίθεται στην Κορέα από αυτόν τον μήνα, η κυκλοφορία του σε άλλες χώρες προγραμματίζεται προς το τέλος του 2011. Η κορεατική εταιρεία υποστηρίζει ότι η κάμερα του μόνιτορ καταφέρνει να εντοπίζει με μεγάλη ακρίβεια τα μάτια του χρήστη, ώστε η τρισδιάστατη εικόνα να μη θολώνει ακόμη κι αν αυτός κινείται. Και το μόνιτορ προσφέρει επίσης τη δυνατότητα μετατροπής δισδιάστατου υλικού σε 3D, αυξάνοντας έτσι απεριόριστα τους διαθέσιμους τίτλους.

Ισως το μόνο εμφανές μειονέκτημα τόσο του Qosmio όσο και του D2000 είναι ότι η κάμερά τους μπορεί να «παρακολουθεί» το πρόσωπο μόνο ενός κάθε φορά θεατή, κάτι που σημαίνει πως δεν αναπαράγουν τρισδιάστατο περιεχόμενο για πολλούς χρήστες ταυτόχρονα. Ετσι, προς το παρόν τουλάχιστον, η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε 3D τηλεοράσεις για το σαλόνι του σπιτιού, που δεν θα χρειάζονται γυαλιά.

Παραγωγή

Παρ’ όλο που το LG D2000 είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής αυτοστερεοσκοπικό μόνιτορ που προορίζεται για διεθνή κυκλοφορία, κι άλλοι κατασκευαστές αναπτύσσουν 3D οθόνες για επιτραπέζιους υπολογιστές που δεν χρειάζονται γυαλιά – μάλιστα, η Fujitsu πουλάει ήδη στην Ιαπωνία το Esprimo FH99/CM, ένα «all-in-one» PC με οθόνη που αναπαράγει τρισδιάστατο περιεχόμενο χωρίς γυαλιά. Επίσης, η Eizo και η γερμανική Tridelity Technologies έχουν ανακοινώσει εδώ και μήνες ανάλογα μοντέλα, το Eizo DuraVision FDF2301-3D και το Tridelity 3D Monitor MV4210va, διαστάσεων 23 και 42 ιντσών αντίστοιχα, χωρίς όμως ακόμη να έχει ξεκινήσει η μαζική παραγωγή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή