Αμετανόητος, με «δύο ομάδες συνεργατών»

Αμετανόητος, με «δύο ομάδες συνεργατών»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Αμετανόητος εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου της νορβηγικής πρωτεύουσας ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος αφού πρώτα παραδέχθηκε ότι διέπραξε τη διπλή επίθεση που έχει βυθίσει στο πένθος τη σκανδιναβική χώρα, ισχυρίστηκε ότι διαθέτει δύο ομάδες συνεργατών. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο 32χρονος Μπρέιβικ είναι πράγματι μέλος κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης ή αν η «αποκάλυψή» του εξυπηρετεί τους σκοπούς της προπαγάνδας στους οποίους αναφέρεται στο διαβόητο μανιφέστο του με τίτλο «2083 – Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας». «Η σύλληψή μου θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη φάση του σχεδίου, αυτή της προπαγάνδας», γράφει ο Μπρέιβικ σε έγγραφο 1.500 σελίδων που «αναρτήθηκε» στο Διαδίκτυο, λίγες ώρες πριν από το μακελειό. Σ’ άλλο σημείο της προκήρυξης, ωστόσο, ο ίδιος κάνει λόγο περί «επανίδρυσης του τάγματος των ναϊτών ιπποτών το 2002 στο Λονδίνο ως οργάνωση για την προστασία του γηγενούς πληθυσμού της Ευρώπης». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Μπρέιβικ στο «Τάγμα» συμμετέχουν δύο Βρετανοί, ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, ένας Ρώσος, ένας Σέρβος, ένας Νορβηγός και ένας Ελληνας. Οι νορβηγικές αρχές εξετάζουν κατά πόσο το «Τάγμα» αποτελεί αποκύημα της φαντασίας του Μπρέιβικ με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων ή έμμεση αναφορά στις ομάδες συνεργατών του. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, επίσης, η νορβηγική αστυνομία απέφευγε να ανακοινώσει οτιδήποτε σχετικό με τη διανοητική κατάσταση του δράστη.

Αντιλαμβανόμενος, πάντως, την πρόθεση του Μπρέιβικ να εκμεταλλευτεί κάθε δημόσια εμφάνισή του προς όφελος της προώθησης των ακραίων θέσεών του, το δικαστήριο του Οσλο είχε από νωρίς το πρωί διατάξει να πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών η ακροαματική διαδικασία. Παρά ταύτα, ο δικαστής Κιμ Χέγκερ αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της ακροαματικής διαδικασίας ότι ο κατηγορούμενος ομολόγησε μεν τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος και κατηγόρησε το κυβερνών Εργατικό Κόμμα ότι πρόδωσε τη Νορβηγία, επιτρέποντας τη «μαζική», όπως φέρεται να τη χαρακτήρισε, εισαγωγή μουσουλμάνων. Σύμφωνα με τον δικαστή Χέγκερ, ο Μπρέιβικ επανέλαβε πολλές φορές ότι στόχος της επίθεσης ήταν να υπερασπιστεί τη Νορβηγία και την Ευρώπη από το Ισλάμ και τον μαρξισμό. Κατά τ’ άλλα, ο δικαστής Χέγκερ ξεκαθάρισε ότι για τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της κράτησής του, ο κατηγορούμενος θα τεθεί σε πλήρη απομόνωση και δεν θα του επιτρέπεται να λαμβάνει γράμματα, να ενημερώνεται από τα μέσα ενημέρωσης ή να δέχεται επισκέψεις, με εξαίρεση τον δικηγόρο του.

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο του Οσλο, προκειμένου να αποδοκιμάσουν τον Μπρέιβικ. Ο κόσμος, μάλιστα, δεν συγκρατήθηκε και επιτέθηκε σ’ ένα μαύρου χρώματος αυτοκίνητο, πιστεύοντας ότι στο εσωτερικό του βρισκόταν ο δράστης του μακελειού, ενώ το σύνθημα «πέθανε καταραμένε προδότη» δονούσε την ατμόσφαιρα. Ο Μπρέιβικ, τελικά, εισήχθη στο δικαστήριο από διαφορετική είσοδο, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και του δικηγόρου του, Γκίαρ Λίπσταντ, λίγα λεπτά αργότερα.

Στο μεταξύ και ενώ οι νορβηγικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ο αριθμός των νεκρών στις δύο επιθέσεις έφτασε τους 76, νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από το μανιφέστο – ημερολόγιο του Μπρέιβικ έρχονται στο φως της δημοσιότητας. «Πρέπει να κρατήσω ένα τελευταίο φλασκί απ’ αυτό το γαλλικό κρασί για να το πιω με δύο πόρνες πολυτελείας λίγο πριν γίνω μάρτυρας», γράφει σ’ ένα σημείο. Σ’ ένα άλλο εξηγεί ότι «όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή