Εκλογικά οφέλη μετράει η Ακροδεξιά στην Ευρώπη

Εκλογικά οφέλη μετράει η Ακροδεξιά στην Ευρώπη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά αναγεννήθηκε αθόρυβα τα τελευταία χρόνια ως απόρροια της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε συνδυασμό με την απόρριψη της «πολυπολιτισμικότητας» και τη δυσαρέσκεια για τις υπερεξουσίες των Βρυξελλών από ένα μικρό, πλην όμως, διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου. Η ισχύς των κομμάτων που αντιτίθενται στη μετανάστευση, αλλά και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αυξήθηκε σημαντικά στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ νεοφασιστικές και «εθνικοσοσιαλιστικές» οργανώσεις ρίζωσαν στις σκανδιναβικές χώρες, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καμία από τις οργανώσεις αυτές δεν θα επιχειρούσε ένα λουτρό αίματος αντίστοιχο μ’ αυτό που συντάραξε συθέμελα τη Νορβηγία, οι περισσότερες όμως αντιμετωπίζουν με συμπάθεια το μανιφέστο του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι ο «πολιτισμικός μαρξισμός» ευθύνεται για την ηθική υποβάθμιση της Ευρώπης και «πως ο εξισλαμισμός της Γηραιάς Ηπείρου δεν μπορεί να τερματιστεί πριν πρώτα καταστραφεί το δόγμα της πολυπολιτισμικότητας». Πρόκειται για άποψη που ασπάζονται, επίσης, πολλοί «υπέρμαχοι της καθαρότητας της λευκής φυλής», οι οποίοι είθισται να εκφράζονται ανοιχτά στα φόρα ιστοσελίδων, όπως η stormfront.org. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μάλιστα, έχει προ πολλού ανοιχτεί θέμα συζήτησης με τίτλο, «Η Σκανδιναβία μάχεται ενάντια στην πολυπολιτισμικότητα», όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών ασπάζεται την άποψη ότι «η Ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε τείχος κατά της ισλαμικής πολιτισμικής εισβολής, αλλά εν τέλει μετατράπηκε σε κερκόπορτα».

Δίχως να ασπάζονται τέτοιου είδους αποκαλυπτικές απόψεις, οι ακροδεξιές πολιτικές παρατάξεις της Σκανδιναβίας κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν προς ίδιον όφελος τη δυσφορία της κοινής γνώμης και να δρέψουν σημαντικά οφέλη στις τελευταίες εκλογές. Στη Δανία το Κόμμα του Λαού κατέλαβε 25 έδρες στο Κοινοβούλιο, ενώ το 2010 στη Σουηδία το αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Δημοκρατών έλαβε το 5,7% της ψήφου, ενώ στη Φινλανδία οι «Αληθινοί Φινλανδοί» κέρδισαν 1 στις 5 ψήφους.

Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν περιορίζεται, βέβαια, στη Σκανδιναβία. Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο έλαβε το 15% της ψήφου στον πρώτο γύρο των περυσινών δημοτικών εκλογών, στην Ολλανδία το Κόμμα της Ελευθερίας του Χερτ Βίλντερς κατέχει 24 έδρες στη Βουλή, ενώ στη Βρετανία το Εθνικό Κόμμα (BNP) κατόρθωσε να εκλέξει δύο στελέχη του στο Ευρωκοινοβούλιο. Αντίστοιχου μεγέθους τρομοκρατικό χτύπημα από την ακροδεξιά καταγράφηκε το 1980 στην Ιταλία. Τότε, οι Ενοπλοι Επαναστατικοί Πυρήνες είχαν αναλάβει την ευθύνη για βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή