H αστυνομία ερευνά καταγγελία για ψευδή κατάθεση του Τζ. Μέρντοχ

H αστυνομία ερευνά καταγγελία για ψευδή κατάθεση του Τζ. Μέρντοχ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πίθο των Δαναΐδων μοιάζει το σκάνδαλο των υποκλοπών που καταδιώκει τον Ρούπερτ Μέρντοχ, τον γιο του Τζέιμς, τις εφημερίδες και τους ανθρώπους του. Κάθε μέρα κάποιο νέο στοιχείο αναδύεται, επιβαρυντικό για την αυτοκρατορία Μέρντοχ. Εκτός από τη μήνυση για υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο κινητό του, που κατέθεσε εναντίον της εφημερίδας «Σαν» ο Βρετανός ηθοποιός Τζουντ Λο, εκτός από την έρευνα του FBI για πιθανές υποκλοπές από μέσα ενημέρωσης του Μέρντοχ στις ΗΠΑ, τώρα ο γιος του Τζέιμς δέχεται πιέσεις. Αφενός διότι η κατάθεσή του στο Κοινοβούλιο αμφισβητείται, παράλληλα όμως αμφισβητείται και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το σκάνδαλο αυτό καθεαυτό.

Παράλληλα, η βρετανική αστυνομία ερευνά αίτημα του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τομ Γουάτσον να διερευνηθούν ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους ο ηλικίας 38 χρόνων υιός Μέρντοχ στην κατάθεση που έδωσε μετά τον πατέρα του ενώπιον του Κοινοβουλίου πριν από μία εβδομάδα, δεν είπε όλη την αλήθεια. Την ίδια ώρα, άλλος βουλευτής των Εργατικών, ο Κρις Μπράιντ, έστειλε επιστολή στους διευθυντές της News Corp. ζητώντας τους να απομακρύνουν τους Μέρντοχ, πατέρα και γιο, επειδή δεν ασκούσαν επαρκή έλεγχο στις επιχειρήσεις τους.

Ο Τζέιμς Μέρντοχ εμμένει στην κατάθεσή του και στο υπό αμφισβήτηση σημείο, δηλαδή ότι το 2008 δεν γνώριζε την ύπαρξη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφορούσε την καταβολή 700.000 ευρώ (1,1 εκατ. στερλινών) προς τον επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας. Επρόκειτο για εξωδικαστική διευθέτηση και ο υιός Μέρντοχ είχε υπογράψει το 2008 τη σχετική εντολή. Λίγο νωρίτερα είχε αναλάβει διευθυντής του ευρωπαϊκού σκέλους της News Corp. Ατυχώς για αυτόν, ο πρώην αρχισυντάκτης της News of the World Κόλιν Μάιλερ και ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας Τομ Κρόουν έχουν άλλη άποψη και δεν αποκλείεται τώρα οι Εργατικοί βουλευτές να ζητήσουν να την ακούσουν. «Εάν ο Τζέιμς Μέρντοχ γνώριζε τι υπέγραψε, τότε θα έχει μπλεξίματα. Εάν δεν γνώριζε, πάλι κακό είναι, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν έλεγχε την κατάσταση», ισχυρίζεται αναλυτής ειδικευμένος στα μέσα ενημέρωσης.

Η πτυχή αυτή του σκανδάλου αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον διότι στις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση στο δορυφορικό δίκτυο BSkyB, του οποίου οι Μέρντοχ κατέχουν το 39% των μετοχών και του οποίου ο Τζέιμς Μέρντοχ είναι πρόεδρος. Ολοι συμφωνούν ότι έχει τη στήριξη των μετόχων, αλλά η υπόθεση της κατάθεσης στο Κοινοβούλιο θυμίζει ατραπό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή