«Εξοδος Καντάφι από την εξουσία, όχι από τη χώρα»

«Εξοδος Καντάφι από την εξουσία, όχι από τη χώρα»

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Οι δυτικές δυνάμεις, αλλά και οι εξεγερμένοι, φαίνεται να συναινούν στην παραμονή του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα παραιτηθεί από την εξουσία προκειμένου να τεθεί τέλος στον πεντάμηνο εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα.

Η σύγκλιση απόψεων Βρετανίας και Γαλλίας, όπως αυτή εκφράστηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών τη Δευτέρα στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λιβύη Μουσταφά Αμπντούλ-Τζαλίλ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ότι «ο Καντάφι θα μπορούσε να παραμείνει στη Λιβύη αν παραιτείτο», συναινεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Βρετανία είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μια πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη κατά την οποία ο Καντάφι θα παρέμενε στη χώρα εφόσον εγκατέλειπε την εξουσία, είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ζιπέ.

Προηγουμένως, η Βρετανία επέμενε ότι έπρεπε να αποχωρήσει ο Καντάφι πριν υπάρξει οποιαδήποτε διευθέτηση. «Είναι ζήτημα των Λίβυων να αποφασίσουν την τύχη του Καντάφι», είπε ο κ. Χέιγκ, υιοθετώντας ουσιαστικά τη φόρμουλα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει η διαφοροποίηση Γαλλίας και Βρετανίας όσον αφορά το σκέλος της παραπομπής του Λίβυου ηγέτη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με το Λονδίνο να εμφανίζεται πιο διαλλακτικό σε σχέση με το Παρίσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή