Ανυποχώρητες, Τουρκία και Ισραήλ

Ανυποχώρητες, Τουρκία και Ισραήλ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ εμφανίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ δεν απολογηθεί δημόσια για την αιματηρή επιδρομή στον «στολίσκο της ελευθερίας» πέρυσι τον Ιούνιο. Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του κ. Ερντογάν, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» υποστηρίζει ότι η Αγκυρα θα προχωρήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των διπλωματικών της σχέσεις με το Τελ Αβίβ αν οι Ισραηλινοί δεν ζητήσουν συγγνώμη για την επιδρομή και δεν καταβάλουν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της 1ης Ιουνίου του 2010, Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», το οποίο κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές. Οι Ισραηλινοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι Τούρκοι ισλαμιστές που επέβαιναν στο «Μαβί Μαρμαρά» επιτέθηκαν πρώτοι στους στρατιώτες, γεγονός που τους υποχρέωσε σε αυτοάμυνα.

Το δημοσίευμα της «Χουριέτ» επιβεβαίωσε με χθεσινές του δηλώσεις στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP Τούρκος διπλωμάτης. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ισραηλινών», αποκάλυψε υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Αν το Ισραήλ αποφασίσει να ζητήσει συγγνώμη, τότε το θέμα θα θεωρηθεί λήξαν», συνέχισε ο ίδιος. «Σε διαφορετική περίπτωση ωστόσο, θα θέσουμε σε εφαρμογή το εναλλακτικό μας σχέδιο», κατέληξε η ίδια πηγή. Ο Τούρκος διπλωμάτης απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του εναλλακτικού αυτού σχεδίου, εντούτοις η «Χουριέτ» κάνει λόγο για επιπλέον υποβάθμιση της διπλωματικής εκπροσώπησης της Αγκυρας στο Ισραήλ και ενδεχόμενη απόρριψη του νέου Ισραηλινού πρέσβη στην τουρκική πρωτεύουσα. Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στη δυναμικότερη προώθηση των παλαιστινιακών θέσεων στους διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα στα Ηνωμένα Εθνη, και στην υιοθέτηση νέων πρωτοβουλιών για τη συμφιλίωση της Χαμάς με τη Φατάχ.

Θα πάει στη Γάζα;

Αγνωστο, επίσης, παραμένει κατά πόσο ο κ. Ερντογάν είναι διατεθειμένος να κάνει πράξη την απειλή του περί επίσημης επίσκεψης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, πάντως, είχε προσφάτως αρνηθεί να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα. Ενδεικτική των διαθέσεων της Αγκυρας είναι η χθεσινή επιθετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή τη χορήγηση αδειών από πλευράς της ισραηλινής κυβέρνησης για την ανέγερση τριακοσίων νέων κατοικιών στη Δυτική Οχθη. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά τις μελλοντικές της κινήσεις. Θεωρείται δεδομένο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν είναι αντίθετος στη δημόσια συγγνώμη, ενώ ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ και ο υπουργός Πληροφοριών Νταν Μέριντορ τάσσονται υπέρ. Σύμφωνα, τέλος, με την εφημερίδα «Γεντιόθ Αχρονόθ», η ισραηλινή κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της επιδρομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή