Συμφωνία για «ισλαμικό αγωγό» από Ιράν, Ιράκ και Συρία

Συμφωνία για «ισλαμικό αγωγό» από Ιράν, Ιράκ και Συρία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ιράν, Ιράκ και Συρία υπέγραψαν προχθές ένα πολύ σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του λεγόμενου «ισλαμικού αγωγού», ο οποίος θα μεταφέρει ιρανικό φυσικό αέριο στις δύο αραβικές χώρες, με απώτερο στόχο τις ευρωπαϊκές αγορές.

Τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, που θεωρείται ανταγωνιστικός των Nabucco και South Stream, υπέγραψαν, στο ιρανικό λιμάνι Ασαλούγεχ, οι υπουργοί Πετρελαίου του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας, τη Δευτέρα. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο αγωγός θα εκτείνεται σε μήκος 5.000 χλμ., θα διασχίζει το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και τη Μεσόγειο με απώτερο στόχο να φθάσει στις αγορές της Ευρώπης. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 10 δισ. δολάρια και θα χρειαστούν από τρία έως πέντε χρόνια για την ολοκλήρωσή του. Το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση τριών ομάδων εργασίας, οι οποίες θα επιβλέπουν την τεχνική, οικονομική και νομική πορεία της κατασκευής, που συζητείται από το 2008.

Το πρώτο και το δεύτερο στάδιο αυτού του νέου αγωγού, στο εσωτερικό του Ιράν, από το Ασαλούγεχ μέχρι το Αχουάζ, έχει ολοκληρωθεί κι έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για το υπόλοιπο κομμάτι, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Τζαβάντ Ούτζι, πολλοί Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον αγωγό, ο οποίος όπως προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές θα μπορούσε να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο αντίπαλο του Nabucco, ο οποίος μεταφέρει το αέριο της Κασπίας μέσω Τουρκίας στην Αυστρία.

Το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία. Σήμερα, καταναλώνει σχεδόν όλη την παραγωγή των περίπου 600 εκατ. κυβικών μέτρων, ημερησίως, αλλά προσδοκάται να διπλασιάσει την παραγωγή του και να εξάγει 250 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα στους γείτονές του και την Ευρώπη από το 2015 και μετά, με την ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος, στον Κόλπο, που μοιράζεται με το Κατάρ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ιράν προχωρά στη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας, παρά το διεθνές εμπάργκο εναντίον του, όπως και το γεγονός ότι στη συμφωνία συμμετέχει και το Ιράκ το οποίο διατηρεί καλές σχέσεις με τη Δύση.

Φόνος επιστήμονα

Στο μεταξύ, διεθνείς αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται δυτικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από τη δολοφονία Ιρανού επιστήμονα, το Σάββατο, στην Τεχεράνη. Ο 35χρονος Νταριούς Ρεζάι ήταν λέκτορας στο πανεπιστήμιο με διδακτορικό στη Φυσική και σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών του Ιράν δεν είχε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Αλλοι δύο επιστήμονες έχουν δολοφονηθεί από το 2009, ένας από παγιδευμένο αυτοκίνητο κι ένας δεύτερος από έκρηξη βόμβας που πυροδοτήθηκε από μακριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή