ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ

Η διαδρομή των δολαρίων από εταιρείες μεταφοράς σε Ταλιμπάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αμερικανική στρατιωτική Επιτροπή ανακάλυψε ότι μέρος ενός συμβολαίου μεταφορών αξίας 2,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέληξε στα χέρια εγκληματιών και Ταλιμπάν ανταρτών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Οπως φαίνεται, οι εταιρείες διακίνησης που προσελήφθησαν από το αμερικανικό κράτος για τη μεταφορά προμηθειών στα στρατεύματα, πλήρωναν τοπικούς οδηγούς για να διακινήσουν τις προμήθειες σε εμπόλεμες ζώνες. Αυτοί με τη σειρά τους δωροδοκούσαν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, που χρηματοδοτούσαν τους εξτρεμιστές αντάρτες. Τουλάχιστον τέσσερις από τις οκτώ εταιρείες μεταφορών που χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν αποκαλύφθηκε πως διεξήγαν παράνομες συναλλαγές. Ετσι, η έρευνα του Πενταγώνου για το σκάνδαλο αποκάλυψε πως αμερικανικά κυβερνητικά κονδύλια έφταναν σε πολλές περιπτώσεις να χρηματοδοτούν τον εχθρό, μέσα από ένα μεταφορικό δίκτυο παράνομων συναλλαγών.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΘΗΚΕ ΣΕ ΥΓΡΟ ΑΖΩΤΟ

«Εφυγε» ο Ρόμπερτ Ετινγκερ

ΜΙΤΣΙΓΚΑΝ. Σε ηλικία 92 ετών απεβίωσε ο Ρόμπερτ Ετινγκερ, πρωτοπόρος στον τομέα της κρυονικής. Το σώμα του, μαζί με άλλα 105, αποθηκεύτηκε σε υγρό άζωτο στο ινστιτούτο που είχε ιδρύσει ο ίδιος, με την ελπίδα πως η ιατρική καινοτομία κάποτε θα του επιτρέψει να ζήσει και πάλι. Επηρεασμένος από μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, την εμπειρία της χρονοβόρας μα επιτυχούς ανάρρωσής του από βαριά τραύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και τις γνώσεις του ως καθηγητής Πανεπιστημίου στη Φυσική, ο Ετινγκερ καινοτόμησε, ιδρύοντας το 1976 το Ινστιτούτο Κρυονικής. «Ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου, αργά ή γρήγορα οι φίλοι μας από το μέλλον θα είναι πιθανώς ικανοί τόσο να μας «αναστήσουν» όσο και να μας θεραπεύσουν» δήλωνε με αισιοδοξία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τέλος της επιδημίας Ε.coli

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη λήξη της επιδημίας μολύνσεων από το εντεροαιμορραγικό βακτήριο Ε.coli ανακοίνωσε χθες η Γερμανία, εφόσον έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την εμφάνιση του τελευταίου κρούσματος, χρόνος μεγαλύτερος από τον χρόνο επώασης της ασθένειας. Οι νεκροί από τον εξαιρετικά επικίνδυνο τύπο E.coli έφθασαν τους 52, εκ των οποίων οι 50 στη Γερμανία, μία γυναίκα στη Σουηδία και ένας άνδρας στις ΗΠΑ. Συνολικά νόσησαν 4.321 άτομα στη Γερμανία, εκ των οποίων 852 εμφάνισαν ουραιμικό σύνδρομο, σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Στις αρχές Ιουνίου οι αρχές εντόπισαν ως πιθανή προέλευση της μόλυνσης αγρόκτημα που καλλιεργούσε φύτρες κοντά στο Αμβούργο. Εν συνεχεία οι ευρωπαϊκές αρχές δήλωσαν ότι πιθανή ευθύνη φέρει σπόρος τριγωνέλας που εισήχθη από την Αίγυπτο.

«ΕΚΛΕΨΑΝ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Πλήγμα «Ανωνύμων» στην Ιταλία

ΡΩΜΗ. Επίθεση από χάκερς δέχθηκε το τμήμα καταπολέμησης του εγκλήματος στο Διαδίκτυο της ιταλικής Αστυνομίας. Χθες, μάλιστα, η διαβόητη ομάδα χάκερς, «Οι Ανώνυμοι» ανακοίνωσαν νωρίς χθες το πρωί μέσω Twitter ότι έλαβαν από «πηγή» δεδομένα όγκου 8GB της ιταλικής CNAIPIC, όπως τιτλοφορείται η υπηρεσία καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο της Ιταλίας. Λίγες ώρες αργότερα δε, άρχισαν τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της CNAIPIC, ορισμένα εκ των οποίων «ανέβηκαν» στην ιστοσελίδα Pastebin. Πρόκειται για έγγραφα στα οποία εμπεριέχονται πληροφορίες για το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Gazprom και η Exxon Μobil.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο ΓΚΟΡΑΝ ΧΑΤΖΙΤΣ

Είπε μόνο το όνομά του

ΧΑΓΗ. Ο πρώην επικεφαλής των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάτζιτς αρνήθηκε να δηλώσει αθώος ή ένοχος για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. «Το όνομά μου είναι Γκόραν Χάτζιτς», αρκέστηκε να δηλώσει ο επί επτά χρόνια καταζητούμενος, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνήγορος υπεράσπισής του, Βλάντιμιρ Πέτροβιτς, ο οποίος ενημέρωσε τον δικαστή, Ο-Γκον Κουόν πως ο πελάτης του δεν προτίθεται να δηλώσει αθώος ή ένοχος. Ο 52χρονος Χάτζιτς έκανε χρήση του δικαιώματος που του επιτρέπει να μην τοποθετηθεί για όσα του προσάπτει η Εισαγγελία για 30 μέρες.

ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ, 78 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Συντριβή αεροπλάνου

ΡΑΜΠΑΤ. Τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χθες, όταν επιβατηγό αεροσκάφος του στρατού του Μαρόκου προσέκρουσε σε βουνό, στα νότια της χώρας, υπό άσχημες καιρικές συνθήκες. Οπως ανακοίνωσαν τα κρατικά Μέσα, υπάρχουν τρεις επιζήσαντες τραυματίες. Το αεροσκάφος τύπου Hercules C-130 προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Γκουελμίμ, έχοντας παρακάμψει την αμφισβητούμενη περιοχή της δυτικής Σαχάρας. Ηταν το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στο Μαρόκο από το 1973, όταν 105 σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση αεροσκάφους της Royal Air Maroc κοντά στην πρωτεύουσα Ραμπάτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή