Ενταση μεταξύ Σέρβων – Αλβανών στο βόρειο Κόσοβο

Ενταση μεταξύ Σέρβων – Αλβανών στο βόρειο Κόσοβο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ενταση επικράτησε τη νύχτα της Δευτέρας στο βόρειο Κόσοβο, όταν Σέρβοι της περιοχής αντελήφθησαν ότι αστυνομία από την Πρίστινα επιχειρεί να αποσπάσει τον έλεγχο δύο περασμάτων προς τη Σερβία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε μονομερή την ενέργεια και ζήτησε επιστροφή στο status quo.

Τραυματίας αστυνομικός

Στη διάρκεια της επιχείρησης, Κοσοβάρος αστυνομικός τραυματίσθηκε σοβαρά, καθώς υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στην αστυνομία και σε Σέρβους που είχαν μπλοκάρει τον δρόμο με τα οχήματά τους κοντά στην πόλη Ζουμπίν Ποτόκ.

Σύμφωνα με σερβικές πηγές, όλα άρχισαν όταν η αστυνομία του Κοσόβου κατέλαβε αιφνιδιαστικά το Μπρνιάκ, το οποίο οι Σέρβοι χαρακτηρίζουν «διοικητικό πέρασμα» ενώ οι Αλβανοκοσοβάροι «συνοριακό σταθμό».

«Δεν είναι ενέργεια κατά των ντόπιων, θέλουμε κράτος δικαίου, έλεγχο των συνοριακών περασμάτων μας και ενιαίο οικονομικό σύστημα, που εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί σε αυτό το μέρος της χώρας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου, Χατζρεντίν Κούτσι.

Εν συνεχεία οι αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς το πέρασμα Γιαρίνιε αλλά εγκλωβίστηκαν από Σέρβους και αποκόπηκαν τελείως από όποιες ενισχύσεις. Φοβούμενη κλιμάκωση των εντάσεων, η διεθνής δύναμη στο Κόσοβο διέκοψε την κυκλοφορία στη γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ, στη διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα, και ενίσχυσε τις περιπολίες.

Χθες το πρωί η γέφυρα άνοιξε εκ νέου αλλά δεν ήταν σαφές αν η ένταση είχε πλήρως αποκλιμακωθεί. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κοσόβου επρόκειτο να αποχωρήσουν από τα συνοριακά περάσματα, πληροφορία που διέψευσε η Πρίστινα. Επίσης χθες υπήρξαν πληροφορίες για συνεχιζόμενες ανταλλαγές πυροβολισμών οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ο επικεφαλής της νατοϊκής δύναμης, αντιστράτηγος Ερχαρντ Μπίλερ, ενεπλάκη σε ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης. «Η επιχείρηση που διενήργησαν οι Αρχές του Κοσόβου χθες τη νύχτα δεν βοήθησε τα πράγματα», δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον.

Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ε.Ε. ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα έχουν μέχρι στιγμής λιγοστά αποτελέσματα. Ευρωπαίος διπλωμάτης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου προχώρησε στη μονομερή αυτή ενέργεια ώστε να δείξει πυγμή προς τους ψηφοφόρους της, που φοβούνται ότι οι συνομιλίες θα τους υποχρεώσουν σε παραχωρήσεις.

Δυτικός αξιωματούχος στο Κόσοβο εκτίμησε ότι η ενδεχόμενη λύση στο θέμα των συνοριακών ελέγχων στο βόρειο Κόσοβο συνίσταται στη δημιουργία μεικτών ομάδων συνοριοφυλάκων. Το ζήτημα των συνοριακών σταθμών συμπλέκεται με το ευρύτερο θέμα του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου και της ομαλοποίησης των εμπορικών σχέσεων. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει τις σφραγίδες του τελωνείου του Κοσόβου, ενώ την περασμένη εβδομάδα το Κόσοβο μπλόκαρε τις εισαγωγές από τη Σερβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή