Τα μπλογκ του μίσους κατά ξένων, μουσουλμάνων

Τα μπλογκ του μίσους κατά ξένων, μουσουλμάνων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιστοσελίδες του ξενόφοβου αντιισλαμικού χώρου προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τον Αντερς Μπρέιβικ, την ίδια στιγμή που όσα γράφουν όχι απλώς κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με όσα πιστεύει ο δολοφόνος, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις μεταφέρθηκαν αυτούσια από τις ιστοσελίδες στο 1.500 σελίδων μανιφέστο.

Οπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel, εκατοντάδες σελίδες από το μανιφέστο του Μπρέιβικ προέρχονται από κείμενα άλλων ακροδεξιών μπλόγκερς, που απλώς αντιγράφηκαν και επικολλήθηκαν. Δεκάδες αποσπάσματα προέρχονται από τις ιστοσελίδες The Gates of Vienna (GoV) και The Brussels Journal, δύο από τις πηγές στις οποίες ο Μπρέιβικ αναφέρεται περισσότερο. Ο ίδιος δήλωνε ότι ακολουθεί «τη βιεννέζικη σχολή σκέψης», ευθεία αναφορά στην ιστοσελίδα GoV.

Το στίγμα τους

Ο κόσμος αυτών των ιστοσελίδων είναι περίεργος, επισημαίνει το Spiegel, «φιλοδυτικός, ακραία φιλοαμερικανικός και φιλικός προς το Ισραήλ, αλλά και ακραία αντιμουσουλμανικός, επιθετικά χριστιανικός και ανοιχτά εχθρικός προς οτιδήποτε φιλελεύθερο, αριστερό, πολυπολιτισμικό ή διεθνιστικό». Στις ιστοσελίδες αυτές περιλαμβάνεται το γερμανικό μπλογκ Politically Incorrect, το οποίο η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών δεν κατατάσσει στην Ακροδεξιά εξαιτίας της φιλοϊσραηλινής και φιλοαμερικανικής στάσης του. Το μπλογκ αυτό χαρακτήρισε «καταστροφή για τον συντηρητικό χώρο» την πράξη του Μπρέιβικ γιατί μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος ολόκληρος ο χώρος. «Αυτά που γράφει είναι πράγματα που μπορεί να γραφτούν και σε αυτό το φόρουμ», αναφέρει ένας σχολιαστής, «αν υπέφερε από κάποια ψυχική νόσο που επιδεινώθηκε, δεν είναι γνωστό σε εμάς».

Το γεγονός ότι όσα έγραφε ο Μπρέιβικ θεωρούνταν τετριμμένα στους ιδεολογικούς χώρους στους οποίους εκινείτο φαίνεται ότι είχε εντείνει το άγχος για το πώς θα διαδώσει τις ιδέες του. Οταν ο μπλόγκερ Fjordman, από τον οποίο έχει αντιγράψει πολυσέλιδα αποσπάσματα, δεν ενδιαφέρθηκε για το έργο του, ο Μπρέιβικ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό που ονόμασε «επιχείρηση μάρκετινγκ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή