Υπνος με διακοπές, κακή μνήμη

Υπνος με διακοπές, κακή μνήμη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συχνές διακοπές του ύπνου επηρεάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας αναμνήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ σε ποντίκια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαταραχή του ύπνου είχε ως αποτέλεσμα τη δυσκολία αναγνώρισης γνώριμων αντικειμένων.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως οπτογενετική, κατά την οποία συγκεκριμένα κύτταρα ελέγχονται μέσω διέγερσης με φως, οι επιστήμονες κατάφεραν να διακόπτουν τον ύπνο ποντικιών, χωρίς όμως να μεταβάλλουν τη συνολική διάρκεια και ποιότητά του.

Τι έδειξε το πείραμα

Στη συνέχεια, τα ζώα τοποθετούνταν σε έναν χώρο με δύο αντικείμενα, ένα με το οποίο είχαν έρθει σε επαφή στο παρελθόν και ένα που τους ήταν άγνωστο. Υπό κανονικές συνθήκες, τα ποντίκια θα περνούσαν περισσότερο χρόνο εξερευνώντας το νέο αντικείμενο. Οσα ποντίκια είχαν κοιμηθεί αδιάκοπα έκαναν ακριβώς αυτό. Εντούτοις, τα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε διακοπτόμενο ύπνο, ενδιαφέρονταν εξίσου και για τα δύο αντικείμενα, γεγονός που δείχνει πως οι αναμνήσεις τους είχαν επηρεαστεί.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα γράφουν πως «η συνέχεια του ύπνου είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που μεταβάλλονται σε μια πληθώρα παθήσεων που επηρεάζουν τη μνήμη, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων εγκεφαλικών νοσημάτων που συνδέονται με τη γήρανση».

Ο διακοπτόμενος ύπνος πλήττει επίσης ανθρώπους με προβλήματα αλκοολισμού και ασθενείς με άπνοια του ύπνου, μία πάθηση κατά την οποία η δίοδος του λάρυγγα στενεύει, περιορίζοντας την παροχή οξυγόνου και αναγκάζοντας τον ασθενή να ξυπνά.

Σύμφωνα με τον δόκτορα Νιλ Στάνλεϊ, πρώην πρόεδρο της Βρετανικής Εταιρείας Μελέτης του Υπνου, ο βαθύς ύπνος αποτελεί κατάσταση κατά την οποία ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που συνέλεξε την ημέρα και «ξεκαθαρίζει» τις αναμνήσεις του, καταγράφοντας κάποιες στη μόνιμη μνήμη. «Η διαδικασία της καταγραφής συμβαίνει κατά τον βαθύ ύπνο. Επομένως, οτιδήποτε επηρεάζει τον ύπνο θα έχει συνέπειες, μικρής ή μεγάλης έκτασης, και σε αυτήν τη διαδικασία», εξηγεί ο κ. Στάνλεϊ.

Απνοια ύπνου, Αλτσχάιμερ

Ο καθηγητής αναφέρει, ακόμα, πως υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις πως ασθενείς με άπνοια του ύπνου έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα στη συγκράτηση αναμνήσεων. Ενώ και εκείνος υπογραμμίζει πως άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ έχουν δυσκολία να κοιμηθούν.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα της έρευνας, πάντως, καταδεικνύουν πως η ομαλή, αδιάκοπη συνέχεια του ύπνου παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγιή λειτουργία της μνήμης.

Μόνο οι άνθρωποι υποφέρουν από άνοια

Συγκρίνοντας εικόνες μαγνητικής τομογραφίας σε περισσότερους από 80 ανθρώπους ηλικίας από 22 έως 88 ετών με ίσο αριθμό χιμπατζήδων, ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι εγκέφαλοι των χιμπατζήδων δεν συρρικνώνονται με τη γήρανση. Αντίθετα, μέχρι τα 80 ο μέσος ανθρώπινος εγκέφαλος έχει χάσει το 15% της αρχικής μάζας του. Τα ευρήματα κατατείνουν στο συμπέρασμα πως η ευπάθεια του ανθρώπινου εγκεφάλου στη γεροντική άνοια οφείλεται στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχετική αυτή μακροζωία του ανθρώπινου είδους έχει εξελικτικά προέλθει από την ανάγκη ανατροφής εξυπνότερων παιδιών. Οπως εξηγεί ο ανθρωπολόγος Τσετ Σέργουντ, που ηγήθηκε της έρευνας, με τη δημιουργία κοινωνιών προέκυψε η ανάγκη οι γηραιότεροι συγγενείς να ζουν περισσότερο, ώστε να βοηθούν τους γονείς στη χρονοβόρα ανατροφή των παιδιών. Η διαφορά του ανθρώπου από τα άλλα ζώα ως προς την εγκεφαλική γήρανση, λοιπόν, φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της μακροζωίας μας, που προκύπτει από την ενδοοικογενειακή αλληλεγγύη, αλλά έχει και το παρεπόμενο των εκφυλιστικών παθήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή