«Παράφρων» o Νορβηγός σφαγέας

«Παράφρων» o Νορβηγός σφαγέας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Τη βεβαιότητα ότι ο μαζικός δολοφόνος της Νορβηγίας και πελάτης του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είναι «παράφρων» εξέφρασε ο δικηγόρος Γκέιρ Λίπσταντ. Την άποψη αυτή, ωστόσο, δείχνει να μη συμμερίζεται ο ψυχίατρος και εκ των συμβούλων της νορβηγικής αστυνομίας Ινγκβε Ισταντ. «Μολονότι δεν πρέπει να καταλήγουμε σε βιαστικά συμπεράσματα, θεωρώ ότι ο άνδρας αυτός δεν μπορεί να κριθεί ψυχωσικός, και αυτό διότι σχεδίαζε το έγκλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν μπορεί να πράξει ένα άτομο με παραληρηματικές ιδέες», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, οι νορβηγικές αρχές δεν φέρονται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον ισχυρισμό του 32χρονου ακροδεξιού δολοφόνου ότι ανήκει σε οργάνωση που διαθέτει δύο πυρήνες εντός Νορβηγίας και πολλούς ακόμα ανά την Ευρώπη. Πηγή προσκείμενη στις έρευνες, μάλιστα, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Μπρέιβικ θεωρείται «αναξιόπιστος» όσον αφορά την ύπαρξη άλλων πυρήνων, παραδέχτηκε όμως ότι ουδείς τολμά να απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό.

«Ολη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι ο Μπρέιβικ είναι παράφρων» τόνισε χθες ο συνήγορος υπεράσπισης του σφαγέα της Νορβηγίας Γκέιρ Λίπσταντ, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον ο πελάτης του προτίθεται να δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε σώας τα φρένας όταν διεξήγαγε τις επιθέσεις. «Δεν νομίζω πως θα αποδεχτεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι πιστεύει ακράδαντα πως είναι ο μόνος που καταλαβαίνει την αλήθεια», υποστήριξε ο κ. Λίπσταντ.

Ερωτηθείς σχετικά με τα «πιστεύω» του πελάτη του, ο κ. Λίπσταντ αποκάλυψε πως ο Μπρέιβικ απεχθάνεται τη δημοκρατία και πως αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως πολεμιστή. «Πιστεύει ότι ξεκίνησε έναν πόλεμο μεταξύ της Δύσης και του Ισλάμ που θα διαρκέσει εξήντα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Λίπσταντ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γκέιρ Λίπσταντ είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, η νεολαία του οποίου βρέθηκε κυριολεκτικά στο στόχαστρο του Μπρέιβικ την περασμένη Παρασκευή.

Το 2002 είχε αναλάβει την υπεράσπιση ενός ακόμα ακροδεξιού, του Ολε Νικολάι Κβίσλερ, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών για τη δολοφονία του, κατά το ήμισυ, 15χρονου Αφρικανού Μπέντζαμιν Χέρμανσεν.

Αίτημα της Ελλάδας

Εν αναμονή στοιχείων από τις νορβηγικές διωκτικές αρχές για τυχόν ύπαρξη Ελληνα συνδέσμου του Αντερς Μπρέιβικ βρίσκονται οι διωκτικές αρχές της χώρας μας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έχει ήδη υποβληθεί στην αστυνομία της Νορβηγίας και εκκρεμεί η απάντηση, διαμέσου της Interpol, σε αίτημα για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις τυχόν επαφές του 32χρονου με Ελληνες, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Πάντως, τόσο οι Νορβηγοί όσο και οι Ελληνες αστυνομικοί που παρακολουθούν την υπόθεση εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το βάσιμο των ισχυρισμών του δράστη για την ύπαρξη πυρήνων της «οργάνωσης» εντός και εκτός Νορβηγίας. Σχετικές αναφορές περιλαμβάνονται σε μανιφέστο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο ο Μπρέιβικ. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η απάντηση στο αίτημα των ελληνικών αρχών αναμένεται σήμερα ή τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Ενημέρωση για την υπόθεση έχει υπάρξει και προς τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, δίχως πάντως στα σχετικά πληροφοριακά δελτία να περιλαμβάνονται στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του δράστη.
Γιαννης Σουλιωτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή