Αν οι αγορές άρουν την εμπιστοσύνη τους

Αν οι αγορές άρουν την εμπιστοσύνη τους

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές γνωρίζουν ότι μέχρι τις 2 Αυγούστου πρέπει να έχει βρεθεί λύση στο θέμα του αμερικανικού χρέους, αλλά ώς τώρα θεωρούσαν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Μόλις τώρα, μία εβδομάδα πριν, αρχίζουν να ανησυχούν.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι αν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των ΗΠΑ να αποπληρώνουν τα χρέη τους, θα προκληθεί παγκόσμια ύφεση. Δεν είναι σαφές, όμως, αν η ολιγοήμερη αδυναμία των ΗΠΑ να μετακυλίσουν το χρέη τους θα θεωρηθεί πράγματι ως αμερικανική χρεοκοπία. Με δεδομένο το τι συνέβη στην περίπτωση της Lehman Brothers, η βασική ανησυχία θα ήταν το πάγωμα των αγορών. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις τράπεζες. Πολλές χρησιμοποιούν αμερικανικά ομόλογα ως τοποθετήσεις μηδενικού ρίσκου, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί της Βασιλείας ΙΙ. Σε περίπτωση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, το πιθανότερο είναι ότι οι ρυθμιστικές αρχές απλώς θα αναστείλουν την εφαρμογή των κανονισμών αυτών. Ομως, το μεσοδιάστημα μπορεί να είναι δυσάρεστο.

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor’s, «η αδυναμία εξόφλησης ομολόγων που φθάνουν σε ωρίμανση ή η μη καταβολή τοκοχρεολυσίων (οι ΗΠΑ οφείλουν 62 δισ. τοκοχρεολύσια στις 15 Αυγούστου) συνιστά επιλεκτική χρεοκοπία. Ακόμη και αν η Fed επιτύχει να συνεχιστεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, προσδοκούμε σοβαρές ζημίες στις αγορές. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν κάθε δαπάνη πλην των απολύτως απαραίτητων και το δολάριο θα χάσει το 10% της αξίας του, οδηγώντας τους επενδυτές στο πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, των οποίων η τιμή θα αυξηθεί». Δεδομένου του πόσο ευαίσθητη είναι η οικονομία, μια τέτοια εξέλιξη θα ενείχε ασύλληπτα μεγάλους κινδύνους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και μία αμερικανική παύση πληρωμών που δεν θα έφθανε ώς τη χρεοκοπία, θα είχε σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στη ζήτηση. Η φαινομενική αταραξία των αγορών μπορεί να είναι η ηρεμία πριν από τη θύελλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή