Αντίστροφη μέτρηση στο Λονδίνο

Αντίστροφη μέτρηση στο Λονδίνο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς ένας χρόνος απομένει πλέον για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 στο Λονδίνο. Η έναρξη της αντίστροφης μέτρησης του ενός έτους βρίσκει τη βρετανική πρωτεύουσα με το εντυπωσιακό στάδιο κολυμβητικών αθλημάτων να εγκαινιάζεται, πολλές εγκαταστάσεις να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ρεκόρ πωλήσεων εισιτηρίων να έχει καταγραφεί και ένα κλίμα συγκρατημένου ενθουσιασμού να διακατέχει τους διοργανωτές.

Πρόσκληση του προέδρου

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προσκάλεσε χθες επίσημα από το Λονδίνο τους αθλητές από όλο τον κόσμο στους προσεχείς αγώνες. Αυτή τη φορά, παρ’ όλη την ύφεση, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά χωρίς το άγχος των δύο προηγούμενων αγώνων, που στην περίπτωση του Πεκίνου οφειλόταν στα επεισόδια στο Θιβέτ και στη δική μας περίπτωση στις ανολοκλήρωτες εγκαταστάσεις.

Ηδη, μεγάλο μέρος των αρχιτεκτονικών έργων έχει ολοκληρωθεί. Το Ολυμπιακό Στάδιο, το ποδηλατοδρόμιο, το γήπεδο του χάντμπολ και του μπάσκετ και το Κέντρο Διεθνούς Αναμετάδοσης έχουν τελειώσει, ενώ χθες εγκαινιάστηκε το εντυπωσιακό στάδιο κολύμβησης.

Το Λονδίνο θα προβάλει ένα μείγμα της κλασικής αγγλικής αρχιτεκτονικής και της μοντέρνας καινοτομίας. Από τη μια, έχουμε το υπερσύγχρονο Ολυμπιακό Πάρκο, που θα καλύπτει μια έκταση 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων πρώην βιομηχανικής περιοχής, όπου θα λάβουν χώρα οι τελετές έναρξης, λήξης, καθώς και πολλά αθλήματα. Στον αντίποδα, η λονδρέζικη αισθητική θα τονιστεί εξίσου, με πολλές διοργανώσεις να αρχίζουν κοντά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και αγωνίσματα σε ιστορικά σημεία, όπως το Γκρίνουιτς και το παλάτι Χάμπτον Κορτ.

Το προβλεπόμενο κόστος των Αγώνων «σκαρφάλωσε» από τον αρχικό υπολογισμό των 4 δισ. λιρών Αγγλίας στα 9,3 δισ. το 2007. Ο δημόσιος τομέας θα δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδότησης, αν και οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να καλύψουν ένα αξιόλογο ποσοστό του προϋπολογισμού. Το ρεκόρ σε ζήτηση εισιτηρίων, από την άλλη, κάνει τους διοργανωτές να αισιοδοξούν πως θα επιτευχθεί είσπραξη 500 εκατομμυρίων λιρών μονάχα από εκεί.

Ρεκόρ εισιτηρίων

Ρεκόρ πωλήσεων για το βρετανικό κοινό έχει καταγραφεί ήδη, με 22 εκατομμύρια αιτήσεις να πρέπει να ικανοποιηθούν από μονάχα 6,6 εκατομμύρια εισιτήρια. Αιτία της περιορισμένης προσφοράς στο βρετανικό κοινό είναι η κράτηση του μεγαλύτερου ποσοστού των θέσεων για τους φιλάθλους που θα καταφθάσουν απ’ όλο τον κόσμο.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της διοργάνωσης, με ένα μεγάλο ποσοστό του δικτύου μετρό της πόλης να προέρχεται από το 1860. Εντούτοις, το δίκτυο συνεχώς αναβαθμίζεται έτσι ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων φιλάθλων. Η γραμμή Ολίμπικ Τζάβελιν, για παράδειγμα, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεταφέρει 25.000 επιβάτες ανά ώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η ασφάλεια αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την προσεχή διοργάνωση. Οι βομβιστικές επιθέσεις της 7/7/2005, που στοίχισαν τη ζωή σε 52 ανθρώπους, συνέβησαν μία μέρα μετά την ανακοίνωση της μελλοντικής διοργάνωσης των αγώνων 2012. Η συγκυρία αυτή υπενθυμίζει τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάρκεια των Αγώνων. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να παράσχουμε ασφαλείς αγώνες», διαβεβαίωσε ο Σεμπάστιαν Κόου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. «Θέλουμε οι φιλοξενούμενοι να είναι ασφαλείς, αλλά ταυτόχρονα να νιώθουν ευπρόσδεκτοι», να μην επιβληθούν δηλαδή υπερβολικοί έλεγχοι που θα προξενήσουν δυσφορία στους ξένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή