Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στο βόρειο Κόσοβο

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στο βόρειο Κόσοβο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή του βορείου Κοσόβου, όπου ομάδες Σέρβων έστηναν χθες το μεσημέρι οδοφράγματα στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου του Μπίρνιακ και του Γιάρινε. Αφορμή για τη νέα ένταση αποτέλεσε φήμη ότι Αλβανοί αστυνομικοί και τελωνειακοί μεταφέρονται με ελικόπτερα της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR) στους δύο αυτούς συνοριακούς σταθμούς, όπου προχθές σημειώθηκαν οι σοβαρότερες συγκρούσεις μεταξύ μελών της σερβικής μειονότητα και των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου. Ο διοικητής της KFOR, στρατηγός Ερχαρντ Μπούλερ, έσπευσε λίγο αργότερα να καταστήσει σαφές ότι τα ελικόπτερα μετέφεραν στα σύνορα άνδρες της συμβατικής αστυνομικής δύναμης, στην οποία υπηρετούν και Σέρβοι. Ο Γερμανός στρατηγός επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι ελικόπτερο της KFOR δέχτηκε χθες πυρά από το έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε προχθές κατά τη διάρκεια επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου με στόχο την αντικατάσταση τελωνειακών από τη σερβική μειονότητα, οι οποίοι φέρονταν να επέτρεπαν την παράνομη εισαγωγή προϊόντων από τη Σερβία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Μπατζράμ Ρετζεπί είχε υποστηρίξει ότι η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία. «Στόχος μας ήταν να επαναφέρουμε την τάξη στα συνοριακά φυλάκια του Μπιρνιάκ και του Γιάρινε, κάτι που πετύχαμε», δήλωσε ο κ. Ρετζεπί. Ο τελευταίος υπογράμμισε, ακόμα, ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποχωρήσει από την περιοχή και πως με την αρωγή της KFOR η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο έχει εξομαλυνθεί. Το βράδυ της Τρίτης, πάντως, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ επέκριναν την απόφαση της Πρίστινα να διεξαγάγει επιχείρηση στα σύνορα με τη Σερβία δίχως να έχει ενημερώσει σχετικά την ΚFΟR.

Επικρίνει η Μόσχα

Την ίδια στιγμή και ενώ οι ηγέτες της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου καλούσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα οδοφράγματα για «προληπτικούς λόγους», το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέρριψε ευθέως ευθύνες για την όξυνση της αντιπαράθεσης στο βόρειο Κόσοβο στην Πρίστινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή