O Πούτιν κοιτάζει προς την προεδρία

O Πούτιν κοιτάζει προς την προεδρία

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην προεδρία της Ρωσίας το 2012, όπως ανέφεραν τρεις διαφορετικές πηγές στο πρακτορείο Ρόιτερς. Μετά τη λήξη της δεύτερης προεδρικής θητείας του το 2008, ο Πούτιν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο, παρέμεινε όμως ο ισχυρότερος άνδρας της Ρωσίας, επιλέγοντας ως διάδοχό του για την προεδρία τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ και μεταπηδώντας ο ίδιος στην πρωθυπουργία.

Τώρα ο Πούτιν είναι ελεύθερος να διεκδικήσει άλλες δύο προεδρικές θητείες και αυτό σκέφτεται να πράξει. «Νομίζω ότι ο Πούτιν θα κατέβει στις εκλογές, το έχει ήδη αποφασίσει», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που κράτησε την ανωνυμία του λόγω των εύθραυστων πολιτικών ισορροπιών. Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Πούτιν θεωρεί τον Μεντβέντεφ πολιτικά αδύναμο. «Ο Πούτιν διαθέτει πολύ περισσότερη λαϊκή υποστήριξη απ’ ό,τι ο Μεντβέντεφ. Ο Μεντβέντεφ έχει υπερεκτιμήσει το βάρος του στο εσωτερικό του συστήματος», προσέθεσε.

Αλλη πηγή είπε ότι «ο Πούτιν πραγματικά θέλει να επιστρέψει». Η πηγή δήλωσε ότι η προσπάθεια του Μεντβέντεφ, τους τελευταίους μήνες, να συσπειρώσει τη βάση του, ανησύχησε τον Πούτιν, αλλά οι δύο άνδρες εξακολουθούν να συνεργάζονται καλά σε τακτική βάση. Η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Μεντβέντεφ διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί ψυχρότητας. «Δεν καταλαβαίνω ακριβώς από πού προέρχονται αυτές οι φήμες, γιατί ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός επικοινωνούν όχι μόνο για επίσημα θέματα αλλά και ανεπισήμως», τόνισε. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα περί επανόδου στο Κρεμλίνο, δηλώνοντας ότι ο Πούτιν «εργάζεται πολύ σκληρά για να έχει χρόνο για τέτοιες σκέψεις». Τρίτη πηγή δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν σκέφτεται σοβαρά μια νέα προεδρική θητεία.

Στο συνέδριο

Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το αργότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο συνέδριο του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, στο οποίο θα ανακοινωθεί και ο υποψήφιος πρόεδρος. Αναλυτές θεωρούν ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός ίδρυσε τον Μάιο μια οργάνωση που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, την οποία ονόμασε Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο. Στην οργάνωση προσχωρούν άτομα, οργανώσεις, συνδικάτα, επιχειρηματίες, ακόμη και ολόκληροι δρόμοι με τους κατοίκους και τα καταστήματά τους. Ορισμένοι θεωρούν την ίδρυση του μετώπου όχημα των προσωπικών φιλοδοξιών του Πούτιν αλλά και προσπάθεια αναζωογόνησης του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία. Παράλληλα έχουν ξεπηδήσει πρωτοβουλίες όπως ο «στρατός του Πούτιν», που διεκδίκησε τα φώτα της δημοσιότητας κατεβάζοντας σε κεντρική πλατεία της Μόσχας νεαρές καλλονές με μπικίνι, οι οποίες τραγουδούσαν την επιτυχία του 2006 «Πούτιν, τι άνδρας».

Η δημοτικότητα του Πούτιν παραμένει υψηλότερη από οποιουδήποτε άλλου, αλλά προοδευτικά φθίνει. Η υποστήριξη προς το πρόσωπό του πρόσφατα μετρήθηκε στο 66%, αντί 77% τέτοια εποχή πέρυσι και 80% στις αρχές του 2010.

Ερευνητές του ινστιτούτου INSOR, που ιδρύθηκε από τον Μεντβέντεφ, χαρακτήρισαν ενδεχόμενη εκλογή Πούτιν «πολιτική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Προς απαγόρευση εισόδου Ρώσων σε ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στον θάνατο του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, προξενώντας την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας. «Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τέτοιου είδους εχθρικές κινήσεις και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των Ρώσων πολιτών απέναντι σε αδικαιολόγητες κινήσεις ξένων κρατών», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μαγκνίτσκι είχε καταθέσει στο δικαστήριο ότι ανώτεροι αξιωματικοί της ρωσικής αστυνομίας είχαν οργανώσει πολύπλοκη απάτη εις βάρος εταιρειών τις οποίες εκπροσωπούσε, υφαρπάσσοντας 230 εκατ. δολάρια. Οπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, οι ίδιοι αστυνομικοί τους οποίους κατηγόρησε, αργότερα τον συνέλαβαν και φρόντισαν ώστε να κρατηθεί σε κακές συνθήκες. Πέθανε 11 μήνες αργότερα από καρδιοπάθεια και ηπατίτιδα, ασθένειες που δεν θα ήταν μοιραίες εάν του είχε παρασχεθεί η πρέπουσα φροντίδα. Ο Μαγκνίτσκι ήταν δικηγόρος του hedge fund Hermitage Capital, το οποίο ασκεί πολιτικές πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων. Η σχετική διαμάχη στις ΗΠΑ επικεντρώνεται στο αν πράγματι χρειάζεται ξεχωριστή νομοθεσία ή αν επαρκεί η ισχύουσα απαγόρευση εισόδου σε ξένους που εμπλέκονται σε εξωδικαστικές δολοφονίες και βασανιστήρια. Εγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ένας τέτοιος νόμος «θα είχε επιπτώσεις στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, βλάπτοντας τις προσπάθειες επιβολής διεθνών κυρώσεων στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα και τη Λιβύη και θα έθετε σε κίνδυνο άλλες περιοχές συνεργασίας, όπως είναι η οδός ανεφοδιασμού προς το Αφγανιστάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή