ΚΟΣΜΟΣ

To Λονδίνο απέλασε εννέα Λίβυους διπλωμάτες

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την απέλαση των εναπομεινάντων εννέα διπλωματικών αντιπροσώπων του καθεστώτος Καντάφι ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η χώρα του αναγνωρίζει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Θεωρείται, ωστόσο, εξαιρετικά αμφίβολο αν η κίνηση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης μπορεί να μεταβάλει ουσιαστικά την κατάσταση στο έδαφος, όπου ναι μεν η πλάστιγγα μοιάζει να γέρνει προς την πλευρά των ανταρτών, πλην όμως, οι τελευταίοι δύσκολα θα κατορθώσουν να εκτοπίσουν άμεσα τον Καντάφι από την εξουσία.

Βομβιστής του Λόκερμπι

Χθες, μάλιστα, διοργανώθηκε στην Τρίπολη μεγάλη διαδήλωση υπέρ του καθεστώτος Καντάφι, με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης να μεταδίδει ότι ανάμεσα στο πλήθος βρέθηκε και ο βομβιστής του Λόκερμπι, Αμπντελμπασέτ αλ Μεγκραχί. Υπενθυμίζεται ότι ο Μεγκραχί αφέθηκε ελεύθερος από τις βρετανικές αρχές το 2009 για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς φερόταν να πάσχει από καρκίνο του προστάτη.

«Προσκαλούμε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο να διορίσει νέο απεσταλμένο, ο οποίος θα αναλάβει την πρεσβεία της Λιβύης στο Λονδίνο», δήλωσε χθες ο κ. Χέιγκ. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη νομιμοποίηση του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, ενώ αποκάλυψε ότι η χώρα του εξετάζει τρόπους για την αποδέσμευση πόρων προς ενίσχυση των εξεγερμένων. «Κατόπιν αιτήματος της εταιρείας Arabian Gulf Oil, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να καταστήσει διαθέσιμους πόρους ύψους 91 εκατ. στερλινών προς το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο», πρόσθεσε ο κ. Χέιγκ. «Πρόκειται για εταιρεία που λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου και έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι οι δραστηριότητές τους δεν θα ωφελήσουν οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπόκειται στις κυρώσεις του ΟΗΕ», διευκρίνισε. Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές της εβδομάδας, Βρετανία και Γαλλία ήραν την απαίτηση για απομάκρυνση του συνταγματάρχη από τη Λιβύη στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας.

Χθες, πάντως, ο ηγέτης των ανταρτών, Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, αποκάλυψε ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είχε τον περασμένο μήνα διαμηνύσει στον συνταγματάρχη Καντάφι ότι θα του επιτρέψει να παραμείνει στη Λιβύη υπό την προϋπόθεση πως θα εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία. «Η προσφορά αυτή δεν είναι πια σε ισχύ», ξεκαθάρισε ο κ. Αμπντελτζαλίλ.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να αποσύρει τις κατηγορίες εις βάρος του Καντάφι σε περίπτωση επίτευξης πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη. «Μια πολιτική συμφωνία δεν επηρεάζει τη δικαστική διαδικασία», σχολίασε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φαντί ελ Αμπντάλα. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί ανεξαρτήτως πολιτικών αποφάσεων», τόνισε ο ίδιος.