«Ουδέν στοιχείο για συνεργασία με ακροδεξιούς»

«Ουδέν στοιχείο για συνεργασία με ακροδεξιούς»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο ύπαρξης ακροδεξιών τρομοκρατικών πυρήνων που συνεργάστηκαν με τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ παρουσιάστηκε χθες ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νορβηγίας, Γιαν Κρίστιανσεν.

Ο τελευταίος υποστήριξε ότι δεν έχει προκύψει το παραμικρό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ότι αποτελεί μέλος ενός ευρύτερου δικτύου εξτρεμιστών με δύο ενεργούς πυρήνες στη Νορβηγία και δεκάδες άλλους ανά την Ευρώπη.

Εκκένωσαν σταθμό

Την ίδια στιγμή, πάντως, και ενώ οι Νορβηγοί προσπαθούν να επιστρέψουν στους ρυθμούς της καθημερινότητας, τα νεύρα στο Οσλο παραμένουν τεντωμένα.

Χθες, η αστυνομία διέταξε την εκκένωση του σιδηροδρομικού σταθμού της νορβηγικής πρωτεύουσας όταν ύποπτη αποσκευή εντοπίστηκε σε λεωφορείο.

Πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα έσπευσαν στον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ οι τοπικές Αρχές διέταξαν την προσωρινή διακοπή όλων των δρομολογίων τρένων και λεωφορείων. Η ομαλότητα αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα και αφού πρώτα οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας είχαν ελέγξει την αποσκευή για εκρηκτικά.

Χθες, επίσης, διέρρευσε ότι ο Μπρέιβικ είχε αποστείλει το διαβόητο μανιφέστο του με τίτλο «2083: Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας» σε 1.003 ηλεκτρονικές διευθύνσεις και πως πιθανότατα είχε έρθει σε κάποιου είδους επαφή με βρετανικές υπερεθνικιστικές οργανώσεις.

Ο Βέλγος βουλευτής της ακροδεξιάς παράταξης, Βλάαμς Μπέλανγκ, Τανγκάι Βέις, αποκάλυψε στην εφημερίδα The Guardian πως το ένα τέταρτο των αποδεκτών του μανιφέστου του Μπρέιβικ ήταν Βρετανοί. Ο κ. Βέις έσπευσε να καταδικάσει τη διπλή τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε ο Μπρέιβικ την περασμένη Παρασκευή στο Οσλο και στο νησί Ουτόγια, και να διευκρινίσει πως ουδέποτε είχε επικοινωνία με τον σφαγέα της Νορβηγίας.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε τους αποδέκτες του μανιφέστου, ούτε τους λόγους για τους οποίους συμπεριέλαβε και το δικό μου email», δήλωσε ο κ. Βέις.

Ψευδώνυμο «Σίγκουρντ»

Παράλληλα, το βρετανικό αντιφασιστικό έντυπο «Sear chlight» ανέφερε χθες ότι ο Μπρέιβικ είχε υιοθετήσει το ψευδώνυμο «Σίγκουρντ» (πρόκειται για τον Νορβηγό μονάρχη που ηγήθηκε της Σταυροφορίας του 1107) προκειμένου να επικοινωνεί με τα μέλη της Λίγκας για την Αμυνα της Αγγλίας (English Defence League). Πηγές προσκείμενες στις βρετανικές Αρχές, επίσης, υποστήριζαν ότι η Σκότλαντ Γιαρντ εξετάζει ήδη τον κατάλογο των ηλεκτρονικών διευθύνσεων όπου απεστάλη το μανιφέστο του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νορβηγίας, Γιαν Κρίστιανσεν, πάντως, υπογράμμισε χθες ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχουν πυρήνες κάποιας οργάνωσης της οποίας είναι μέλος ο Μπρέιβικ. «Εξετάζουμε, βέβαια, την πιθανότητα να βρισκόταν σε κάποιου είδους επαφή με Βρετανούς ακροδεξιούς», παραδέχτηκε.

«Με σώας τας φρένας»

Ο κ. Κρίστιανσεν, τέλος, απέρριψε τον ισχυρισμό του δικηγόρου του Μπρέιβικ, Γκέιρ Λίπσταντ, ότι ο άνθρωπος που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μακελειό στη μεταπολεμική ιστορία της Νορβηγίας είναι παράφρων. «Πρόκειται για διεστραμμένο άτομο με σώας τας φρένας και επιπλέον απολύτως κακό», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νορβηγίας.

Βρίσκονται σε θέση άμυνας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα λαϊκίστικα κόμματα κατά της μετανάστευσης ανά την Ευρώπη έσπευσαν να καταδικάσουν τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία και να υπογραμμίσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είναι ένα διεστραμμένο άτομο που έδρασε μόνο του. Η Λίγκα για την Αμυνα της Αγγλίας τον αποκάλεσε «δολοφονικό πλάσμα» και το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας έκανε λόγο για «έγκλημα ψυχοπάθειας». Οι ακροδεξιές παρατάξεις της Ευρώπης βρίσκονται πλέον σε θέση άμυνας και αυτό, διότι αρκετές απόψεις που εκφράζει ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο που του αποδίδεται θα μπορούσαν να είναι και δικές τους. Στις αρχές του μήνα, ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας, Χάινζ Κρίστιαν Στράσε, δήλωνε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel: «Δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες της τελευταίας δεκαετίας υπήρξαν μουσουλμάνοι». Μετά την αποτρόπαιη πράξη του Μπρέιβικ, ο Στράσε δεν θα μπορέσει ποτέ να χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα. Οπως παραδέχθηκε ο γνωστός για τις απόψεις του κατά του Ισλάμ Ρόμπερτ Σπένσερ, «εξαιτίας του Μπρέιβικ η συζήτηση για τη μετανάστευση των μουσουλμάνων κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί». Από την πλευρά του, ο Νταβίντ Λαζάρ της γερμανικής ακροδεξιάς οργάνωσης FPO, δήλωσε: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις, αλλά δεν θα επιτρέψουμε στους αριστερούς να κερδίσουν πολιτικούς πόντους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή