Σκληρή μάχη για τα βάθη των ωκεανών

Σκληρή μάχη για τα βάθη των ωκεανών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Σε βάθος 5.057 μ. κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού καταδύθηκε την Τρίτη το κινεζικό επανδρωμένο βαθυσκάφος «Ζιαολόνγκ», που έχει πάρει το όνομά του από ένα μυθικό θαλάσσιο τέρας και τώρα κατακτά και μια θαυμαστή θέση στο χρονικό των υποθαλάσσιων εξερευνήσεων. Με την κατάδυση του «Ζιαολόνγκ», η Κίνα έσπασε το εθνικό της ρεκόρ αποστολής σε μεγάλο βάθος και ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στις αχανείς πηγές ορυκτού πλούτου των ωκεανών.

Παρότι τα 5.057 μέτρα είναι σχεδόν τα μισά από τα 10.911 μέτρα που έφθασε το αμερικανικό ναυτικό το 1960, το τελευταίο αυτό κινεζικό επίτευγμα υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα των Κινέζων να προλάβουν πιο προηγμένα έθνη σε τομείς όπως το Διάστημα ή η εξερεύνηση των ωκεανών.

Το «Ζιαολόνγκ», που έχει σχεδιαστεί για να αγγίξει τα 7.000 μέτρα μέγιστο βάθος, μετέφερε πλήρωμα τριών ατόμων στα 4.027 μέτρα σε μια πρώτη δοκιμή την περασμένη Πέμπτη.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, σε διεθνή ύδατα, διήνυσε τα 5.057 μέτρα. Η κατάκτηση αυτού του βάθους σημαίνει ότι η Κίνα είναι πλέον ικανή να εξερευνήσει τουλάχιστον το 70% των υποθαλάσσιων εκτάσεων της γης. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Νέα Κίνα, στόχος τώρα είναι τα 7.000 μέτρα, που οι Κινέζοι επιστήμονες σκοπεύουν να φθάσουν έως το 2012 με το ίδιο βαθυσκάφος. Η κατάδυση της Τρίτης «άνοιξε τον δρόμο για το ρεκόρ των 7.000 μέτρων που θα επιχειρήσουμε το 2012», σημείωσε ο επικεφαλής της αποστολής, Γουάνγκ Φέι.

Στόχος, οι εξορύξεις

Αναμένονται περαιτέρω δοκιμές, στη διάρκεια των οποίων «θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές έρευνες και θα εξεταστούν ποικίλες λειτουργίες του σκάφους». Σε ό, τι αφορά την πρόσβαση σε πηγές ορυκτού πλούτου, η Κίνα βρίσκεται πολύ κοντά, όπως εκτίμησε ο Ζιάνγκ Ζχιμίν, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης. «Δεν νομίζω ότι θα χρειαστούμε πολύ καιρό για να αρχίσουμε τις εξορύξεις στον βυθό του ωκεανού», υπογράμμισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι οι πιο πολύτιμες πηγές βρίσκονται σε βάθος 7.000 μέτρων.

Στη διάρκεια αποστολής στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πέρυσι, το «Ζιαολόνγκ»   «φύτεψε» στον πυθμένα την κινεζική σημαία, κίνηση που θεωρήθηκε προκλητική από πολλούς. Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας θεωρείται πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η επιτυχής κινεζική αποστολή πραγματοποιήθηκε τώρα, ενώ είχαν προηγηθεί, στις αρχές του χρόνου, ιαπωνικά δημοσιεύματα, που έφεραν την Ιαπωνία έτοιμη να εκμεταλλευτεί υποθαλάσσιες πηγές ορυκτού πλούτου. Στις αρχές του μήνα Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τεράστια αποθέματα σπάνιων ορυκτών στον Ειρηνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή