Στο έλεος της ξηρασίας και των ανταρτών η Σομαλία

Στο έλεος της ξηρασίας και των ανταρτών η Σομαλία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Η παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμό με τη δράση των ισλαμιστών ανταρτών της Αλ Σαμπάαμπ διαμορφώνουν μια τραγική μοίρα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Σομαλία, οι οποίοι, αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, αναζητούν ασφαλές καταφύγιο και τροφή στις κατασκηνώσεις του ΟΗΕ.

«Η Αλ Σαμπάαμπ έκλεψε τα ζώα μας… έκλεψε τους άνδρες μας. Πολλοί νεαροί στρατολογούνται με τη βία στις τάξεις τους» λέει ο Χασάν, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος, όπως χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες του πήρε τον δρόμο με προορισμό τον καταυλισμό της Νταντάαμπ στην Κένυα, περίπου 80 χλμ. από τα σύνορα, όπου ήδη στοιβάζονται πάνω από 400.000 άνθρωποι. Οι σκηνές της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) για τους Πρόσφυγες έχουν ήδη αρχίσει να επεκτείνονται γύρω από τον κεντρικό καταυλισμό της Νταντάαμπ, καθώς οι πρόσφυγες καταφθάνουν κατά εκατοντάδες, μερικές φορές και χίλιοι την ημέρα.

Η αποφασιστικότητα του Χασάν να αντιμετωπίσει την ξηρασία, που πλήττει περίπου 12 εκατ. ανθρώπους στη Σομαλία, την Αιθιοπία, την Κένυα και το Τζιμπουτί -η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών, όπως λένε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων- έσβησε μαζί με τον θάνατο των ζώων του. «Δεν έχει βρέξει τρία χρόνια. Εχουμε χάσει τα πάντα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν γύρω μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Σομαλίας, όπου η πείνα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και όπου οι συνέπειες της φυσικής καταστροφής σε συνδυασμό με τη δράση των ανταρτών, οι οποίοι αρπάζουν τα ζώα και στρατολογούν διά της βίας νεαρά αγόρια, δημιουργούν μια ανυπόφορη κατάσταση για τους κατοίκους. Πολλοί διαφεύγουν στη γειτονική Κένυα και την Αιθιοπία, αλλά σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ πάνω από 100.000 έχουν φθάσει στο Μογκαντίσου, όπου όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Χθες, ξέσπασαν μάχες στην πόλη, όταν κυβερνητικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από δυνάμεις της Αφρικανικής Ενωσης, εξαπέλυσαν επίθεση σε στρατηγικές περιοχές υπό τον έλεγχο των σκληροπυρηνικών ανταρτών της Αλ Σαμπάαμπ. Οι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι μάχονται για την επιβολή της σαρία στη χώρα, έδιωξαν πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFΡ).

Εκαιγαν φάρμακα

Σε έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι αντάρτες της Αλ Σαμπάαμ έκαιγαν τρόφιμα και φάρμακα των ανθρωπιστικών οργανώσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αποτρέψουν τη δράση τους στη Σομαλία ήδη από το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή