ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η δίκη του Μουμπάρακ και των γιων του στο Κάιρο

ΚΑΪΡΟ. Στο Κάιρο θα διεξαχθεί τελικά η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ, των γιων του Γκαμάλ και Αλά, του πρώην υπουργού Εσωτερικών και άλλων στελεχών του καθεστώτος, στις 3 Αυγούστου. Η απόφαση θέτει τέρμα στις εικασίες ότι το δικαστήριο επρόκειτο να μεταφερθεί στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ, όπου νοσηλεύεται ο Μουμπάρακ. Το περιβάλλον του πρώην προέδρου της Αιγύπτου δηλώνει ότι ο Μουμπάρακ δεν πρόκειται να εμφανιστεί στο δικαστήριο και ότι η υπεράσπιση θα παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν το επιτρέπει. Πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν ότι η νοσηλεία του Μουμπάρακ από τον Απρίλιο είναι μέθοδος αποφυγής της δημόσιας εμφάνισής του στο ποινικό δικαστήριο, όπου οι κατηγορούμενοι βρίσκονται μέσα σε μεταλλικό κλωβό.

ΕΧΟΥΝ «ΧΑΘΕΙ» 3.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Μία εξαφάνιση ανά ώρα

ΒΗΡΥΤΟΣ. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Ασαντ τον Μάρτιο, αριθμός που ισοδυναμεί με μία «εξαφάνιση» την ώρα, σύμφωνα με υπολογισμούς της οργάνωσης Avaaz.org. «Κάθε ώρα και στιγμή, ειρηνικοί διαδηλωτές συλλαμβάνονται από τις διάσημες για τη βιαιότητά τους δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας και δεν εμφανίζονται ποτέ ξανά», είπε ο διευθυντής της Avaaz Ρίκεν Πάτελ. Παράλληλα, 1.634 άτομα, στην πλειοψηφία τους άοπλοι διαδηλωτές, έχουν δολοφονηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η καταστολή εξακολούθησε και αυτή την εβδομάδα, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ στο προάστιο Κανακέρ της Δαμασκού, σκοτώνοντας οκτώ άτομα.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Νίκες για τους Λίβυους αντάρτες

ΤΡΙΠΟΛΗ. Τον έλεγχο της Αλ Γαζάγια, κοντά στη μεθόριο με την Τυνησία, πήραν χθες, οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης, ενώ κέρδισαν και τη διπλωματική αναγνώριση της Πορτογαλίας, που έγινε η τριακοστή χώρα που λαμβάνει τη σχετική απόφαση. Παράλληλα, ο Μοαμάρ Καντάφι απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις για την παραίτησή του, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και ο στρατός του είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο εισβολής των ανταρτών και του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη. «Εδώ είμαστε και σας περιμένουμε. Το ίδιο και τα ψάρια της Μεσογείου», δήλωσε ο Καντάφι σε ηχητικό του μήνυμα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης. Με το ίδιο μήνυμα ζήτησε από τους υποστηρικτές του να προελάσουν στη Μισράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, για να απομακρύνουν τους «τυράννους, προδότες και πράκτορες της αποικιοκρατίας».

ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΒΒC

Φονική επίθεση στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Εξι βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 19 άτομα και τραυμάτισαν 35 χθες, στην Ουρζουγκάν, νότια επαρχία του Αφγανιστάν. Η επίθεση στόχευε κυβερνητικά κτίρια και ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, πολίτες, καθώς και ένας δημοσιογράφος του BBC. Μετά την εκπυρσοκρότηση των βομβών, η μάχη συνεχίστηκε με όπλα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τρεις Ταλιμπάν μαχητές. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στο νότιο Αφγανιστάν το τελευταίο εξάμηνο, που έρχεται ως απόηχος των δολοφονιών ορισμένων ισχυρών τοπικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της γειτονικής Κανταχάρ μόλις μία μέρα πριν. Στις 17 Ιουλίου, σκοπευτές δολοφόνησαν έναν πρώην κυβερνήτη της Ουρζουγκάν, και λίγες μέρες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί ο ετεροθαλής αδελφός του πρωθυπουργού της χώρας. Οι συνεχόμενες επιτυχείς δολοφονίες υψηλόβαθμων προσώπων δημιουργούν φόβους ενός ελλείμματος εξουσίας που θα αποδυναμώσει τον έλεγχο της κυβέρνησης στο Νότο, ενδυναμώνοντας παράλληλα τους Ταλιμπάν.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Ελαττωματική σηματοδότηση

ΠΕΚΙΝΟ. Ελαττώματα στον εξοπλισμό σηματοδότησης οδήγησαν, σύμφωνα με τη διεύθυνση σιδηροδρόμων της Σαγκάης, στη θανατηφόρα σύγκρουση συρμών υψηλής ταχύτητας στην Κίνα που κόστισε τη ζωή σε 39 άτομα. Τον τόπο του δυστυχήματος επισκέφθηκε και ο Κινέζος πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, καθώς το Διαδίκτυο βρίθει από -ανεπιβεβαίωτες πάντως- καταγγελίες περί ανεπαρκούς αντίδρασης του υπουργείου σιδηροδρόμων και πρόωρης εγκατάλειψης των επιχειρήσεων διάσωσης.

ΣΤΟΧΟΣ, ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Χτύπημα καμικάζι στο Τικρίτ

ΤΙΚΡΙΤ. Διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με τουλάχιστον 15 νεκρούς και 30 τραυματίες συγκλόνισε χθες την πόλη του Τικρίτ στο Ιράκ. Οι δύο βομβιστές επιτέθηκαν σε πλήθος αστυνομικών και στρατιωτών οι οποίοι περίμεναν έξω από τράπεζα για να πάρουν τους μισθούς τους. Το Τικρίτ έχει δεχθεί αλλεπάλληλες επιθέσεις φέτος. Στις 18 Ιανουαρίου, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε σε αστυνομικό τμήμα σκοτώνοντας 60 άτομα. Τον Μάρτιο, 29 μαχητές πήραν ομήρους και ενεπλάκησαν σε μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας. Τουλάχιστον 53 άτομα σκοτώθηκαν. Στις 3 Ιουνίου, δύο εκρήξεις στοίχισαν τη ζωή σε 21 άτομα και τρεις ημέρες μετά βομβιστής αυτοκτονίας παρέσυρε στον θάνατο άλλους 13 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή