O Τζέιμς Μέρντοχ παραμένει πρόεδρος του BSkyB

O Τζέιμς Μέρντοχ παραμένει πρόεδρος του BSkyB

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το διοικητικό συμβούλιο του δορυφορικού καναλιού BSkyB επιβεβαίωσε ομόφωνα την παραμονή του Τζέιμς Μέρντοχ στην προεδρία του Δ.Σ., σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τη χθεσινή συνεδρίαση. Παράλληλα όμως διευρύνθηκαν οι υποψίες για εμπλοκή των πιο στενών συνεργατών του Μέρντοχ στο σκάνδαλο των υποκλοπών, με την αποκάλυψη ότι παρακολουθείτο και το τηλέφωνο της Σάρας Πέιν.

Η Σάρα Πέιν, μητέρα 8χρονης με το ίδιο όνομα που έπεσε θύμα παιδεραστή δολοφόνου το 2000, θεωρούσε την εφημερίδα News of the World «δύναμη για το καλό». Ομως χθες η αστυνομία την ενημέρωσε ότι το τηλέφωνο που της είχε δωρίσει η διευθύντρια της News of the World, Ρεμπέκα Μπρουκς, πιθανότατα παρακολουθείτο από τον ντετέκτιβ που εργαζόταν για λογαριασμό της εφημερίδας. Ο αριθμός του τηλεφώνου αυτού βρέθηκε στις σημειώσεις του ντετέκτιβ Γκλεν Μουλκέρ, ο οποίος παρακολουθούσε άτομα που σχετίζονταν με την επικαιρότητα για λογαριασμό της News of the World.

«Η Σάρα είναι βαθύτατα σοκαρισμένη», ανακοίνωσε το ίδρυμα Φοίνιξ, το οποίο ίδρυσε η ίδια μετά τη δολοφονία της κόρης της. Η Πέιν είχε δεχθεί ως δώρο το τηλέφωνο από την Μπρουκς προκειμένου να βρίσκεται σε επαφή με τους υποστηρικτές της. Μετά την τραγωδία της μικρής Σάρας, η News of the World είχε διοργανώσει εκστρατεία για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων και των διευθύνσεων όσων είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κακοποίησης ανηλίκων. Ο νόμος, που έγινε γνωστός ως «νόμος της Σάρας», σταμάτησε να εφαρμόζεται επειδή οδήγησε σε λιντσαρίσματα αθώων. Αν αποδειχθεί ότι ο Μουλκέρ όντως παρακολουθούσε και την Πέιν, θα πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη υπόθεση μετά την αποκάλυψη ότι η News of the World υπέκλεπτε τα μηνύματα στο τηλέφωνο της 13χρονης απαχθείσης Μίλι Ντάουλερ και παρενέβαινε διαγράφοντάς τα, ώστε να υπάρχει χώρος για περισσότερα.

Παράλληλα ξεκίνησε χθες τις εργασίες της η επταμελής εξεταστική επιτροπή που διόρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον προκειμένου να εξετάσει τις παθογένειες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Μέλη της επιτροπής υπό τον λόρδο Λέβισον είναι ένας βετεράνος δημοσιογράφος, ένας πρώην αρχηγός της αστυνομίας, ένας ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών ελευθεριών και ένας δημοσιογράφος ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Η επιτροπή έχει στη διάθεσή της έναν χρόνο, αλλά ο λόρδος Λέβισον προειδοποίησε ότι δεν σκοπεύει να σεβαστεί την προθεσμία «πάση θυσία». Το πρώτο σκέλος της έρευνας θα εξετάσει «την κουλτούρα, την πρακτική και τη δεοντολογία του Τύπου», ενώ το δεύτερο θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες σε βάρος της News of the World. Ομως το θέμα αυτό δεν πρόκειται να απασχολήσει την επιτροπή έως ότου κλείσει η σχετική αστυνομική έρευ Παρά τις πιέσεις ως προς το αν είναι «κατάλληλος» για τη διαχείριση μέσων ενημέρωσης, ο 38χρονος Τζέιμς Μέρντοχ παρέμεινε χωρίς αμφισβητήσεις στο τιμόνι του BSkyB, του οποίου ελέγχει το 39% των μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή