Πλανήτης 7 δισεκατομμυρίων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ, στις 31 Οκτωβρίου 2011, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αποτελεί μια πρόκληση, μια ευκαιρία και ταυτόχρονα μια πρόσκληση για δράση. Το αν θα μπορέσουμε να ζήσουμε όλοι μαζί σε έναν υγιή πλανήτη, θα εξαρτηθεί από τις σημερινές μας επιλογές. Κάθε χρόνο ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 78 εκατομμύρια. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται και η ζήτηση των φυσικών πόρων, ενώ ασκείται μεγαλύτερη πίεση στον πλανήτη μας. Μολονότι η φτώχεια, η ανισότητα και η αυξημένη ζήτηση πόρων αποτελούν μεγάλες προκλήσεις, ο κόσμος μας είναι σήμερα περισσότερο συνδεδεμένος από ποτέ έχοντας έτσι τεράστιες δυνατότητες. Σήμερα, έχουμε μια άνευ προηγουμένου ικανότητα να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και ιδέες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν. Η μείωση των ανισοτήτων και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για τους ανθρώπους που ζουν σήμερα αλλά και τις γενιές που θα ακολουθήσουν, απαιτούν νέους τρόπους σκέψης και μια πρωτόγνωρη παγκόσμια συνεργασία. Η στιγμή που πρέπει να δράσουμε είναι τώρα.

Αυτά είναι προβλήματα που μπορούν, και πρέπει, να επιλυθούν. Μαζί με τους νέους, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε το μέλλον, να προωθήσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και να διασφαλίσουμε τους φυσικούς πόρους από τους οποίους εξαρτιόμαστε.

Κλειδί οι έφηβες

Τα 1,8 δισεκατομμύρια των νέων του κόσμου μας μπορούν να συμβάλουν με νέες ιδέες και νέους τρόπους για την επίλυση των πιο πιεστικών προβλημάτων μας. Ιδιαίτερο ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι 600 εκατομμύρια έφηβες των οποίων οι επιλογές μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Αν κάθε κορίτσι μπορούσε να πάει σχολείο, να αποκτά τον αριθμό παιδιών που θέλει και να ζει χωρίς βία και διακρίσεις, τότε θα βλέπαμε το τέλος των γάμων των παιδιών, θα βλέπαμε τη βελτίωση της υγείας των παιδιών και των οικογενειών και τις γυναίκες να παίρνουν τη θέση που τους αρμόζει στην κοινωνία. Η αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα – συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να καθορίζουν ελεύθερα το πότε και το πόσα παιδιά θα κάνουν χωρίς εξαναγκασμούς, διακρίσεις και βία- είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της χειραφέτησης και της προόδου των γυναικών.

Δυστυχώς, όμως, ενώ το δικαίωμα στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία είναι κατοχυρωμένο, απέχει πολύ από το να γίνεται καθολικά σεβαστό. Υπάρχουν ακόμη περίπου 215 εκατομμύρια γυναίκες στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες που θέλουν να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη αντισύλληψη. Κάθε μέρα, 1.000 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Οι θάνατοι αυτοί μπορούν να αποφευχθούν. Οταν οι γυναίκες και τα ζευγάρια λαμβάνουν τις κατάλληλες πληροφορίες για την αναπαραγωγική υγεία και υπηρεσίες όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί είναι καλοδεχούμενο και κάθε τοκετός ασφαλής. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσουμε και τη φτώχεια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεύθυνσης του ΟΗΕ για τον πληθυσμό, θα είμαστε 8 δισεκατομμύρια το 2025, 9 δισεκατομμύρια το 2043 και τα 10 δισεκατομμύρια το 2083. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές εξαρτώνται από την πρόσβαση στον οικογενειακό προγραμματισμό και τo δικαίωμα των γυναικών, των ανδρών και των νέων να κάνουν τις επιλογές τους.

Οι έφηβοι και οι νέοι μεταβάλλουν ήδη την κοινωνία, την πολιτική και τον πολιτισμό. Με την πιο ενεργή συμμετοχή των γυναικών και των νέων μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλες τις γενιές. Καθώς πλησιάζουμε σε ένα κόσμο 7 δισεκατομμυρίων, ο καθένας μας είναι ίσο μέρος αυτού του σημαντικού αριθμού. Οι μικρές, μεμονωμένες δράσεις μας, μπορούν να οδηγήσουν σε ραγδαίες αλλαγές.

*Ο δρ Μπαμπατούντε Οσοτιμεχίν είναι εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή