Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία στις 20 Νοεμβρίου

Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία στις 20 Νοεμβρίου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Πρόωρες εκλογές για τις 20 Νοεμβρίου προκήρυξε χθες το μεσημέρι ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, τονίζοντας την ανάγκη σταθερότητας για την υπέρβαση της κρίσης. Χθες το πρωί, ο οίκος αξιολόγησης Μoody’s είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ισπανικού Δημοσίου, τεσσάρων ισπανικών τραπεζών και έξι αυτόνομων περιφερειών, εξέλιξη την οποία ο Θαπατέρο συνέδεσε με την αβεβαιότητα των αγορών για το κόστος που θα επωμισθούν οι επενδυτές από το ελληνικό πακέτο στήριξης και όχι με ενδεχόμενες αδυναμίες της ίδιας της Ισπανίας.

Επειτα από επτά χρόνια στην εξουσία, ο Θαπατέρο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί πρόωρα γιατί «είναι προς το συμφέρον της χώρας να διαθέτει νέα, ισχυρή κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου». Ως προς το γιατί δεν περίμενε τέσσερις μήνες ακόμα, ώστε να ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία τον Μάρτιο 2012, ο Θαπατέρο απάντησε «γιατί η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει αποφάσεις και τον Μάρτιο αυτό θα είναι πιο δύσκολο».

Ο αρχηγός του συντηρητικού λαϊκού κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, χαιρέτισε την απόφαση για επίσπευση των εκλογών και δήλωσε ότι «αυτή είναι η επιθυμία των Ισπανών». Ο Ραχόι, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις αντί του υποψήφιου των σοσιαλιστών, Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ζήτησε από το εκλογικό σώμα «καθαρή εντολή για μεταρρυθμίσεις», τονίζοντας ωστόσο ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. «Εχω συναίσθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει εις πέρας πολύ δύσκολο έργο», τόνισε.

Σενάρια πρόωρων εκλογών κυκλοφορούσαν ευρέως μετά την εκλογική πανωλεθρία των σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, οι οποίες διεξήχθησαν σε κλίμα βαθιάς απογοήτευσης, με τους αγανακτισμένους να έχουν καταλάβει πολυάριθμες πλατείες. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα έχει κλείσει από τις 10 στις 7 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή