ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΟΥΚΡΑΝΟΙ

Δυστυχήματα σε δύο ανθρακωρυχεία

ΚΙΕΒΟ. Μια έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της ανατολικής Ουκρανίας και μια κατάρρευση του ανελκυστήρα σ’ ένα άλλο είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, όπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για την ανεύρεση άλλων 20 αγνοουμένων και στα δύο ανθρακωρυχεία. Τα δύο δυστυχήματα στα ανατολικά της χώρας τονίζουν την επικινδυνότητα των ανθρακωρυχείων στην Ουκρανία, που πιστεύεται ότι είναι από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, λόγω παλιού εξοπλισμού και αδιαφορίας για τους κανόνες ασφαλείας. Η έκρηξη στο εξαιρετικά επικίνδυνο ορυχείο Σουχοντίλσκα, στην περιοχή Λουχάνσκ είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 και να αγνοούνται 9 ανθρακωρύχοι. Οι ειδικοί εικάζουν ότι προκλήθηκε από έκρηξη μεθανίου. Ωρες μόνο αργότερα, κατέρρευσε ένας ανελκυστήρας που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρακωρύχων και εξοπλισμού στο ορυχείο Μπαζχάνοβα, στην περιοχή Ντόνετσκ με ένα νεκρό και 11 αγνοούμενους.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Μερική ευθύνη έχουν και οι Ρώσοι

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η Ρωσία φέρει μερική ευθύνη για την περυσινή αεροπορική συντριβή που στοίχισε τη ζωή στον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι, σύμφωνα με νέα πολωνική έκθεση, που υπογραμμίζει ότι ναι μεν οι εσφαλμένοι χειρισμοί του πιλότου ήταν η βασική αιτία, αλλά υπήρχαν και άλλοι παράγοντες: οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, όπως και ο ανεπαρκής φωτισμός του αεροδρομίου του Σμολένσκ δημιούργησαν επίσης αρνητικές συνθήκες, σύμφωνα με την πολωνική έκθεση, που δημοσιεύτηκε λίγους μήνες μετά τη ρωσική έκθεση του Ιανουαρίου. Η τελευταία επισημαίνει ότι οι Πολωνοί φέρουν την πλήρη ευθύνη για την τραγωδία… Στη συντριβή του αεροσκάφους που κατευθυνόταν στη Ρωσία για τις εκδηλώσεις προς τιμήν των θυμάτων του Κατίν, σκοτώθηκαν, όπως είναι γνωστό, άλλα 96 άτομα, τα περισσότερα μέλη της πολωνικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

ΘΑ ΤΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ

Τέλος Διαστημικού Σταθμού το 2020

ΜΟΣΧΑ. Σε υγρό τάφο θα καταλήξει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ISS, όταν τεθεί εκτός λειτουργίας το 2020. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Βιτάλι Νταβίντοφ, ο οποίος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι ο ISS δεν μπορεί να αφεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, συνεπώς θα βυθιστεί στον ωκεανό. Η Ρωσία, όπως είναι γνωστό, βύθισε τον προκάτοχο του ISS, Μιρ, στον Ειρηνικό Ωκεανό το 2001, έπειτα από 15 χρόνια λειτουργίας. Τώρα μαζί με τους εταίρους της στον ISS προανήγγειλε το τέλος και του έτερου διαστημικού σταθμού το 2020. «Δεν μπορεί να αφεθεί σε τροχιά, είναι πολύ σύνθετος, πολύ βαρύς και θα αφήσει πίσω του πολλά σκουπίδια», εξήγησε ο κ. Νταβίντοφ. Σε τροχιά από το 1998, ο ISS θα ξεπεράσει την προσδοκώμενη διάρκεια της αποστολής του κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ

Πυρ κατά Σύρων διαδηλωτών

ΒΗΡΥΤΟΣ. Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Συρία, όπου δεκάδες άνθρωποι φέρονταν και χθες να έχουν πέσει νεκροί σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Σύμφωνα με φίλα προσκείμενες στην αντιπολίτευση μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ άνοιξαν πυρ σε βάρος διαδηλωτών στη Λατάκεια, στην Μπανιάς και στην Ντεράα. «Πυροβολούν αδιακρίτως και ο κόσμος τρέχει να γλιτώσει», δήλωσε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου στο «Ρόιτερς», κάτοικος της Ντεράα. Αλλες πηγές, επίσης, υποστήριζαν ότι η Αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών, προκειμένου να διαλύσει μεγάλες διαδηλώσεις κατά του προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στα περίχωρα της Δαμασκού.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΤΟ ΚΑΝ

Περιορισμός πυρηνικής ενέργειας

ΤΟΚΙΟ. Με πρόθεση να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας του από την πυρηνική ενέργεια, στις επόμενες δεκαετίες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ένα σχέδιο επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, την επανεξέταση της εθνικής πολιτικής για την προώθηση ιδιωτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και την επανεξέταση του ελέγχου, που έχουν οι εταιρείες ενέργειας της περιφέρειας στις αγορές τους. Το σχέδιό του αναφέρεται σ’ ένα χρονοδιάγραμμα που φθάνει μέχρι το 2050 κι είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ακολουθήσει μια ενιαία πυρηνική πολιτική. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο κ. Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση για ολοκληρωτική κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, στην οποία ωστόσο εναντιώθηκαν οι υπουργοί του και χαρακτηρίστηκε ανεύθυνη από την αντιπολίτευση.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΧΑΡΙΡΙ

Καταζητούνται 4 της Χεζμπολάχ

ΧΑΓΗ. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα ονόματα των τεσσάρων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ που καταζητούνται με την κατηγορία της ανάμειξης στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι το 2006. Στους καταζητούμενους συγκαταλέγεται ο υπαρχηγός του στρατιωτικού βραχίονα της σιιτικής οργάνωσης, Μουσταφά Αμίν Μπαντρεντίν. Ο Μπαντρεντίν θεωρείται υπεύθυνος και για τη βομβιστική επίθεση κατά των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο Κουβέιτ. Οι άλλοι τρεις είναι οι Σαλίμ Τζαμίλ Αγιάς, Χουσεΐν Χασάν Ονέισι και Ασάντ Χασάντ Σαμπρά, όλοι τους μέλη της Χεζμπολάχ.

ΣΤΟ «ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ»

Μήνυση αθέων για τον σταυρό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ομάδα άθεων πολιτών κατέθεσε μήνυση, καταγγέλλοντας ως παραβίαση του Συντάγματος την τοποθέτηση, στο «σημείο μηδέν» όπου κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι, του γιγαντιαίου σταυρού, ύψους πέντε μέτρων, που αποκαλείται World Trade Center Cross. Τα συνεργεία διάσωσης, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, βρήκαν τα δύο δοκάρια να έχουν σχηματίσει το σχήμα του σταυρού, ο οποίος στη συνέχεια περιελήφθη στην έκθεση προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας. Οι «Αμερικανοί Αθεοι», όπως υπογράφουν στη μήνυσή τους, υπογραμμίζουν: «Πολλοί Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι έχουν δει τον σταυρό είτε από κοντά, είτε στην τηλεόραση υποχρεώθηκαν να υποστούν μια θρησκευτική παράδοση, η οποία δεν είναι δική τους, και τους επιβλήθηκε διά της ισχύος του κράτους». Ο σταυρός, απάντησαν οι αρμόδιοι, «είναι σύμβολο πνευματικής ανακούφισης για τα χιλιάδες μέλη των συνεργείων διάσωσης, που βασανίστηκαν στο σημείο μηδέν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή