Φόνος – μυστήριο του Γιουνίς

Φόνος – μυστήριο του Γιουνίς

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις συνθήκες και τα αίτια δολοφονίας του υποστράτηγου Αμπντέλ Φατάχ Γιουνίς, καθώς αντικρουόμενες εκδοχές φέρουν τον στρατιωτικό ηγέτη της αντιπολίτευσης, αφενός να σκοτώθηκε από δυνάμεις του Καντάφι, αφετέρου από φίλια πυρά κατηγορούμενος για προδοσία.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, η διοίκηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, στη Βεγγάζη ισχυρίστηκε ότι ο στρατηγός Γιουνίς δολοφονήθηκε από πράκτορες του Καντάφι. Ωστόσο, οι οπαδοί του στρατιωτικού διοικητή των εξεγερμένων απέρριψαν αυτή την εκδοχή και ισχυρίστηκαν ότι σκοτώθηκε από επαναστάτες, που θεωρούσαν ότι είχε μυστικές συνομιλίες με το καθεστώς του ισχυρού άνδρα της Λιβύης.

Ο Αμπντέλ Φατάχ Γιουνίς βρισκόταν επί χρόνια στον κλειστό κύκλο των συνεργατών του Καντάφι, καθώς είχε συμμετάσχει στην Επανάσταση του 1969 και είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης, πριν εισχωρήσει στις τάξεις των επαναστατών και γίνει ο στρατιωτικός ηγέτης τους. Η δολοφονία του ανακόπτει ένα κίνημα, που είχε αρχίσει επιτέλους να αποκτά συνοχή, παράλληλα με την ενίσχυση των διεθνών πιέσεων στο καθεστώς του Καντάφι.

«Φαίνεται ότι ήταν μια επιχείρηση δολοφονίας, που οργάνωσαν άνθρωποι του Καντάφι. Ο μηχανισμός ασφαλείας του Καντάφι πραγματοποίησε τον στόχο του, να απαλλαγεί από τον Γιουνίς», είπε στο «Ρόιτερς», ο Σαμίς Ασουρ, Λίβυος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, στο Λονδίνο. Την ίδια εκδοχή υποστήριξε και κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης, που ωστόσο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και δήλωσε στο AFP ότι «η αλήθεια θα αποκαλυφθεί με τον καιρό». Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υφίσταται ζήτημα διχασμού στους κόλπους της αντιπολίτευσης, καθώς όπως είπε «ο κόσμος ξέρει ότι αυτό θα ήταν προς όφελος του Καντάφι και ο κόσμος είναι εναντίον του Καντάφι».

Μαρτυρίες από την Τρίπολη ανέφεραν ότι η είδηση του θανάτου του Γιουνίς έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους οπαδούς του Λίβυου ηγέτη.

Στην ανακοίνωση του θανάτου του στρατηγού και των δύο συνεργατών του προέβη, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, Μουσταφά Αμπντούλ-Τζαλίλ, ο οποίος είπε ότι (ο Γιουνίς) δέχθηκε επίθεση ενόπλων, ενώ επέστρεφε από το μέτωπο στη Βεγγάζη, προκειμένου να απαντήσει σε μια σειρά από «ερωτήματα». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε επακριβώς ποια και αρκέστηκε να πει ότι αφορούσαν στρατιωτικά ζητήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent είχε ανακληθεί από την Μπρέγκα, στο μέτωπο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στο Συμβούλιο όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι είχε επισκεφθεί την Τρίπολη για να συναντήσει υπουργούς του Καντάφι κι ότι μέλη της οικογένειάς του παρέμεναν πιστά στο καθεστώς.

Σύγκρουση για αρχηγία

Ο στρατηγός Γιουνίς προσχώρησε στις τάξεις της αντιπολίτευσης μετά την εξέγερση της 17ης Φεβρουαρίου και αυτοδιορίστηκε επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των ανταρτών. Αλλά ο Χαλίφα Χαφτάρ, ένας πρώην αξιωματικός του στρατού διεκδίκησε επίσης την αρχηγία και οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν επανειλημμένως και δημιούργησαν δύο παράλληλες διοικητικές αλυσίδες.

Την Κυριακή, κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Γιουνίς σκοτώθηκε σε μάχη στην Μπρέγκα. Την επομένη, έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη για να δηλώσει ότι είναι ζωντανός και ότι οι αντάρτες θα νικήσουν πριν από την επικείμενη έναρξη του Ραμαζανιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή