Ναϊτες Ιππότες της Ευρώπης εναντίον του Τζιχάντ;

Ναϊτες Ιππότες της Ευρώπης εναντίον του Τζιχάντ;

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε μια μυστική τοποθεσία στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 2002, συγκεντρώθηκαν εννέα ακροδεξιοί εξτρεμιστές για να σχηματίσουν τους «Ναΐτες Ιππότες της Ευρώπης», μια μικρή πανευρωπαϊκή ομάδα, που δεσμεύεται να καταλάβει την πολιτική εξουσία και να εκτοπίσει το Ισλάμ από την ήπειρο. Εννέα χρόνια μετά, ένας από εκείνους σ’ εκείνη τη συνάντηση προκάλεσε το είδος του μακελειού, που σύμφωνα με τις συζητήσεις της ομάδας ήταν σημαντικό στοιχείο της εκστρατείας της: τη διπλή πολύνεκρη επίθεση στη Νορβηγία. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκδοχή των γεγονότων, όπως την κατέγραψε στο ασυνάρτητο μανιφέστο του, έκτασης 1.500 σελίδων, ο Αντερς Μπρέιβικ, ο άνθρωπος ο οποίος ομολόγησε ότι διέπραξε τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου.

Υπηρεσίες ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρώπη προσπαθούν να αποσαφηνίσουν εάν ο δράστης ανήκε πράγματι σε μια ευρύτερη ακροδεξιά οργάνωση, που σχεδιάζει κτηνωδίες. Τη συνάντηση του Λονδίνου φέρεται να διοργάνωσε ένας «Αγγλος προτεστάντης», με συμμετοχές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Σερβία. Μέλη από τη Σουηδία και το Βέλγιο δεν κατάφεραν να παραστούν. Ειδικοί σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι Ναΐτες Ιππότες της Ευρώπης υπάρχουν ή ότι στ’ αλήθεια συναντήθηκαν στο Λονδίνο. Προειδοποιούν, όμως, ότι θα ήταν λάθος να αγνοηθεί τελείως αυτή η εκδοχή. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», προειδοποίησε ο Μάρτιν Φέλντμαν, επικεφαλής της Ομάδας Ερευνών για τον Εξτρεμισμό στο Πανεπιστήμιο του Νόρθαμπτον και κορυφαίος εμπειρογνώμονας της Βρετανίας στον τομέα του ακροδεξιού εξτρεμισμού. «Απλώς επειδή είναι λίγοι, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν». Στο μανιφέστο του, ο Μπρέιβικ ανέφερε ότι οι Ναΐτες Ιππότες, που υπήρξαν ένα από τα πρώτα στρατιωτικά τάγματα στην ιστορία, επανιδρύθηκαν για να πολεμήσουν «εναντίον του συνεχιζόμενου ευρωπαϊκού Τζιχάντ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή