Το «σοβιετικό» αεροπλανοφόρο της Κίνας

Το «σοβιετικό» αεροπλανοφόρο της Κίνας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Η ανακοίνωση της Κίνας ότι μετασκευάζει σοβιετικό αεροπλανοφόρο και ότι κατασκευάζει δύο άλλα εξαρχής δημιούργησε ανησυχίες στους περιφερειακούς της ανταγωνιστές, μεταξύ αυτών την Ταϊβάν και την Ιαπωνία.

Οι ταπεινώσεις που υπέστη η Κίνα στο παρελθόν «έχουν αφήσει στον κινεζικό λαό μια βαθιά πικρία για τις θάλασσες που δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί, πίνοντας το πικρό ποτήρι της ήττας λόγω τεχνολογικής υστέρησης», έγραψε χθες η εφημερίδα του κινεζικού στρατού. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξάνονται κάθε χρόνο, αν και παραμένουν κλάσμα των δαπανών των ΗΠΑ, το στρατιωτικό αποτύπωμα των οποίων καλύπτει τις θάλασσες της βορειοανατολικής Ασίας.

Οι φόβοι του Τόκιο

«Το θέμα της διαφάνειας σχετικά με την αμυντική πολιτική της Κίνας και με τη στρατιωτική επέκτασή της απασχολεί όχι μόνο την Ιαπωνία, αλλά ολόκληρη την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Γιουκίο Εντάνο. Ο εξοπλισμός της Κίνας με αεροπλανοφόρα είναι μία από τις αιτίες που οδήγησαν την Ιαπωνία να αυξήσει τον αριθμό των υποβρυχίων της από 16 σε 22.

Στη δε Ταϊβάν, τα κινεζικά αεροπλανοφόρα δημιουργούν αίσθημα περικύκλωσης. Το νησί, το οποίο η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ώς τώρα απειλείτο μόνο εκ δυσμών, αλλά οι ισορροπίες αλλάζουν σε περίπτωση που τα κινεζικά αεροσκάφη αποκτήσουν πλωτή βάση.

Η Κίνα μετασκευάζει το σοβιετικό αεροπλανοφόρο κλάσης Κουζνέτσοφ που αγόρασε από την Ουκρανία το 1998, και παράλληλα κατασκευάζει δύο δικά της αεροπλανοφόρα. «Αν αυτό τεθεί στο γενικό πλαίσιο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας», δήλωσε ο Ντάνιελ Πίνκστον του Ιnternational Crisis Group στη Σεούλ.

Οι επιδράσεις θα γίνουν αισθητές και πολύ νοτιότερα. «Αν οι Κινέζοι αφήσουν τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, τους ενδιαφέρει μόνο μια περιοχή, ο Ινδικός Ωκεανός. Απ’ αυτή τη σκοπιά, ο ανταγωνισμός με την Ινδία είναι αναπόφευκτος», δήλωσε ο Ινδός ναύαρχος ε.α. Ράτζα Μένον.

Η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι οι στόχοι του εκσυγχρονισμού του στρατού της είναι κάτι περισσότερο από αμυντικοί. Ενα ισχυρό ναυτικό «είναι μια αναπόφευκτη επιλογή, ώστε να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα της Κίνας, που λαμβάνουν όλο και πιο παγκοσμιοποιημένη μορφή», έγραψε η εφημερίδα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. «Ο αγώνας για την κατοχύρωση των θαλάσσιων συμφερόντων είναι όλο και πιο σκληρός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή