Αλώβητο το «πείραμα» της Νορβηγίας

Αλώβητο το «πείραμα» της Νορβηγίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με τα ισχυρότερα όπλα στον κόσμο -την ελευθερία λόγου και τη δημοκρατία- σχεδιάζουμε την πορεία της χώρας μετά τις 22 Ιουλίου 2011». Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, πρωθυπουργός της Νορβηγίας, εξέφρασε με αυτά τα λόγια το κοινό αίσθημα των περισσότερων συμπατριωτών του μιλώντας σε μια ολονυκτία στο Οσλο. Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο 32άχρονος Νορβηγός και ακροδεξιός ισλαμοφοβικός, είχε ομολογήσει τον φόνο 76 ανθρώπων με μια βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα και με ένα μακελειό με πολυβόλο στο κοντινό νησί Ουτόγια, όπου νεαρά μέλη του Εργατικού Κόμματος συμμετείχαν σε κατασκήνωση.

Η αποφασιστικότητα του λαού να διατηρήσει την ελευθερία και την ανεκτικότητα της Νορβηγίας ήταν τόσο μεγάλη όσο και το πένθος του. Στο Οσλο, 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κρατώντας τριαντάφυλλα σε μια μαζική συμβολική απόδοση τιμής, ενώ τη χειρονομία μιμήθηκαν πολίτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που ζω σε μια χώρα όπου, σε κρίσιμες στιγμές, οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους με κεριά και τριαντάφυλλα», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η υπεράσπιση εκ μέρους του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της πολυπολιτισμικότητας ήταν ένας από τους παράγοντες που τροφοδότησαν το μίσος του Μπρέιβικ. Το κίνημα νεολαίας του κόμματος, που οργάνωσε την κατασκήνωση στην Ουτόγια, ήταν διπλά ελκυστικός στόχος, σύμφωνα με τη διεστραμμένη ιδεολογία του δράστη: είναι ένθερμα αντιρατσιστικό, και πολλά μέλη του προέρχονται από τις εθνικές μειονότητες της Νορβηγίας. Ο εν ψυχρώ φόνος των νέων που θα απάρτιζαν το πολιτικό μέλλον της χώρας σόκαρε πολιτικούς κάθε παράταξης, και η προεκλογική καμπάνια για τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έχει αναβληθεί για τα μέσα του Αυγούστου.

Ελευθερία και ασφάλεια

Κάτι που σίγουρα ξεχωρίζει είναι η αποφασιστικότητα της Νορβηγίας να μην αφήσει τις απεχθείς πράξεις του Μπρέιβικ να επηρεάσουν τον ανοιχτό τρόπο ζωής. Η ελεύθερη πρόσβαση στη χώρα συνεχίζει να εκπλήσσει τους ξένους. Το βασιλικό παλάτι έκλεισε σύντομα μετά τα γεγονότα, αλλά μόλις 4 ημέρες αργότερα ήταν και πάλι ανοιχτό στον κόσμο. Οι ηγετικές φυσιογνωμίες έχουν σωματοφύλακες, αλλά ιδιαίτερα διακριτικούς. Η πριγκίπισσα Μετ-Μαρίτ, για παράδειγμα, κινούνταν ελεύθερα ανάμεσα στους συμπατριώτες της σε συγκέντρωση στη γενέτειρα του ετεροθαλούς αδελφού της, που ήταν ένας από τους νεκρούς.

Οι δηλώσεις του Μπρέιβικ στο μανιφέστο του, περί εισβολέων που σταδιακά κατακτούν την Ευρώπη μέσω αναπαραγωγής, έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Το 12, 2% του νορβηγικού πληθυσμού είναι μετανάστες. Αλλά το 40% αυτών των μεταναστών είναι από δυτικές χώρες, ενώ η γεννητικότητα των μεταναστών πέφτει ταχύτατα. Με την εγκατάσταση, οι νεοφερμένοι από χώρες που έχουν παραδοσιακά υψηλή γεννητικότητα, γρήγορα προσαρμόζονται στις δυτικές νόρμες. Ως προς τον σχεδιασμό του μέλλοντος, οι Νορβηγοί ίσως λάβουν υπ’ όψιν τους τις εμπειρίες των γειτόνων τους: Στη Σουηδία, ο φόνος, το 2003, της δημοφιλούς υπουργού Εξωτερικών Αννα Λιντχ οδήγησε σε ένα καθεστώς όπου επικρατεί μια ελευθερία παρόμοια με τη νορβηγική, αλλά έχουν επιβληθεί αρκετά μέτρα ασφαλείας. Στη Δανία, τα τελευταία χρόνια, το ακροδεξιό κόμμα κερδίζει δύναμη, ενώ τα αντιμεταναστευτικά μέτρα του κράτους έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα. Η αναζήτηση μιας σωστής ισορροπίας μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας φαίνεται ένα διεθνώς δύσκολο, αν όχι άλυτο ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή