Δωρεάν χρήσιμα προγράμματα

Δωρεάν χρήσιμα προγράμματα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών, αντιιικά προγράμματα, λογισμικό αναπαραγωγής πολυμέσων ή εγγραφής DVD. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες των freeware προγραμμάτων, των προγραμμάτων δηλαδή που μπορεί κανείς να «κατεβάσει» δωρεάν και απόλυτα νόμιμα από το Ιντερνετ, ώστε να τα εγκαταστήσει στον υπολογιστή του και να τα χρησιμοποιεί χωρίς οποιοδήποτε αντίτιμο. Συνήθως πίσω από το δωρεάν software βρίσκονται ιδιώτες προγραμματιστές, οι οποίοι αναπτύσσουν χρήσιμες εφαρμογές αποκλειστικά από χόμπι, και επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνησή τους μέσω του Διαδικτύου, ή εταιρείες που για λόγους διαφημιστικής προώθησης διαθέτουν χωρίς κόστος τη βασική έκδοση των προγραμμάτων τους, ζητώντας χρήματα μόνον από όσους θα θελήσουν να τα αναβαθμίσουν σε εκδόσεις οι οποίες προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες.

Ανεξάρτητα πάντως από το κίνητρο, η αλήθεια είναι πως στον παγκόσμιο ιστό κυκλοφορούν εκατομμύρια freeware εφαρμογές, οι οποίες συχνά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχα εμπορικά προϊόντα. Το μόνο πρόβλημα είναι πως αυτή η τεράστια ποικιλία μπορεί στην πράξη να αποδειχθεί πονοκέφαλος για όποιον αποφασίσει να ψάξει στα… τυφλά για λογισμικό το οποίο θα ήθελε να δοκιμάσει. Ομως το σάιτ dwrean (www.dwrean.net), μία από τις ελάχιστες ανάλογες ιστοσελίδες που λειτουργεί στην Ελλάδα, μπορεί να απλοποιήσει πολύ τα πράγματα, καθώς «αλιεύει» από το Διαδίκτυο μερικά από τα πιο χρήσιμα δωρεάν προγράμματα και παιχνίδια, ταξινομώντας τα μάλιστα σε 14 κατηγορίες ώστε να κάνει πιο εύκολη την αναζήτηση.

«Σκοπός του dwrean είναι να εξοικειώσει τους Ελληνες χρήστες με την ιδέα ότι, ακόμη κι αν δεν σκοπεύουν να διαθέσουν χρήματα για την αγορά εφαρμογών, δεν χρειάζεται να καταφύγουν σε «πειρατικά» προγράμματα», λέει στην «Κ» ο κ. Κυριάκος Οικονομίδης, ιδρυτής του σάιτ. Κάτι που αποδεικνύεται κατ’ αρχάς από τον αριθμό των προγραμμάτων που φιλοξενούνται, τα οποία στον ένα χρόνο που λειτουργεί έχουν ξεπεράσει τα 900, όλα με μία σύντομη ελληνική περιγραφή για τη λειτουργία τους. Αλλωστε, στις κατηγορίες του προστίθενται καθημερινά 6-7 νέα δωρεάν προγράμματα, επιλεγμένα από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας – κατά κύριο λόγο τον κ. Οικονομίδη και τον Γιάννη Ροδιτάκη, ανθρώπους αυτοδίδακτους στους υπολογιστές, που ασχολούνται με το dwrean στον ελεύθερο χρόνο τους.

«Τα κριτήρια που επιλέγουμε για να αναρτήσουμε ένα νέο πρόγραμμα είναι η χρησιμότητά του και η αξιοπιστία της πηγής από την οποία προέρχεται», προσθέτει ο κ. Οικονομίδης, «ενώ προηγουμένως ελέγχουμε ότι λειτουργεί χωρίς προβλήματα». Μάλιστα, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των σχολίων στο σάιτ και την ημερήσια κίνησή του, η οποία ήδη φτάνει τους 1.700 επισκέπτες και αυξάνεται συνεχώς, φαίνεται πως το δωρεάν λογισμικό κερδίζει τελευταία συνεχώς έδαφος και στη χώρα μας. Είτε επειδή ολοένα περισσότεροι Ελληνες καλοβλέπουν το ενδεχόμενο χρήσης του υπολογιστή τους χωρίς να χρειάζεται να βάζουν συχνά το χέρι στην τσέπη, είτε επειδή στην πλειονότητά τους τα freeware προγράμματα έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε μνήμη και υπολογιστική ισχύ, και επομένως μπορούν να εγκατασταθούν ακόμη και σε παλιότερα PC. «Ουσιαστικά ένας μέσος χρήστης, που δεν έχει εξεζητημένες απαιτήσεις, μπορεί να καλύψει και με το παραπάνω όλες τις ανάγκες του σε λογισμικό χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ», σημειώνει ο ιδρυτής του dwrean.

Οι πηγές από τις οποίες αντλεί το υλικό του το dwrean είναι αγγλόφωνες ιστοσελίδες που λειτουργούν κι αυτές σαν ψηφιακά αποθετήρια δωρεάν εφαρμογών. Οι πιο γνωστές και αξιόπιστες διεθνείς ιστοσελίδες είναι οι Cnet (http://download.cnet.com), Brothersoft (www.brothersoft.com), Softpedia (www.softpedia.com), Filehippo (www.filehippo.com) και Softonic (HYPERLINK «http://en. softonic.com» http://en.softonic.com).

Ασφάλεια

Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου και κόπου, το να αναζητεί κανείς δωρεάν προγράμματα μέσα από σάιτ σαν το dwrean ή το επίσης ελληνικό opensoft (www. opensoft. gr) σημαίνει πως έχει περισσότερες πιθανότητες να αποφύγει τις όποιες… κακοτοπιές, αφού ορισμένες φορές φαινομενικά αθώα freeware προγράμματα στην πραγματικότητα περιέχουν ιούς ή άλλα είδη κακόβουλου λογισμικού. «Τα πιο γνωστά σάιτ, όπως και το δικό μας, ελέγχουν το λογισμικό που διακινούν για την ασφάλειά του», σημειώνει ο κ. Κυριάκος Οικονομίδης ιδρυτής του dwrean. Ωστόσο, προσθέτει, είναι απαραίτητο ο χρήστης να διαθέτει στον υπολογιστή του κάποιο αντιικό, με το οποίο θα ελέγξει και ο ίδιος το freeware πρόγραμμα πριν το εγκαταστήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή