Η καταραμένη «λέσχη των 27άρηδων»

Η καταραμένη «λέσχη των 27άρηδων»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τελικά μάς άφησε για να γίνει μέλος σ’ αυτή την ηλίθια λέσχη», ψέλλισε η Γουέντι Ο’ Κόνορ στο άκουσμα της αυτοκτονίας του γιου της και τραγουδιστή των Nirvana, Κερτ Κομπέιν, στις 8 Απριλίου του 1994. Ινδαλμα για εκατομμύρια νέους στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Κομπέιν έβαλε τέλος σε μια κατεστραμμένη από τα ναρκωτικά ζωή, μη αντέχοντας το δυσβάστακτο βάρος του τίτλου της «φωνής μιας ολόκληρης γενιάς» που του είχαν «φορτώσει» κριτικοί και κοινό. Σε ανύποπτους καιρούς, λέγεται ότι ο Κομπέιν είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνει μέλος της «ηλίθιας λέσχης» στην οποία θα αναφερόταν αργότερα η μητέρα του. Τα «επίτιμα» μέλη της διαβόητης αυτής λέσχης συμπεριλαμβάνουν το ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστα των Rolling Stones, Μπράιαν Τζόουνς, τον βιρτουόζο της κιθάρας, Τζίμι Χέντριξ, τη «βασίλισσα του ροκ εν ρολ», Τζάνις Τζόπλιν, τον τραγουδιστή των The Doors, Τζιμ Μόρισον και εδώ και λίγες ημέρες τη γυναίκα που «ευθύνεται» για την αναγέννηση της βρετανικής σόουλ μουσικής,  Εϊμι Γουάινχαουζ. Τι κοινό έχουν όλοι οι παραπάνω, εκτός του ότι υπήρξαν αστέρες της ροκ; Ολοι τους απεβίωσαν σε ηλικία 27 ετών!

Πρώτο μέλος της λέσχης των «27άρηδων», όπως ονομάζεται, θεωρείται ο Μπράιν Τζόουνς. Ο πολυτάλαντος ιδρυτής των Rolling Stones βρέθηκε νεκρός στον πυθμένα της πισίνας της έπαυλής του στο ανατολικό Σάσεξ της Βρετανίας, στις 3 Ιουλίου του 1969. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, αιτία θανάτου του Τζόουνς, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε εκδιωχθεί από τους Stones, ήταν ο πνιγμός λόγω αναρρόφησης γλυκού νερού σε συνδυασμό με δυσλειτουργία του ήπατος που προκλήθηκε από υπερτροφική κίρρωση και λήψη έξι με επτά μονάδων αλκοόλ.

Ενα χρόνο αργότερα, ο Τζίμι Χέντριξ θα έβγαζε και αυτός ένα εισιτήριο δίχως επιστροφή. Ο μεγαλύτερος, κατά πολλούς, κιθαρίστας της ροκ άφησε την τελευταία του πνοή σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Λονδίνου στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αναρρόφηση από κατανάλωση αλκοόλ και υπνωτικών χαπιών. Δεκαέξι, μόλις, μέρες μετά την απώλεια του Χέντριξ, η λέσχη των «27άρηδων» απέκτησε το τρίτο της μέλος, τη σημαντικότερη, ίσως, γυναικεία φωνή της δεκαετίας του ’60, την Τζάνις Τζόπλιν. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια βρέθηκε νεκρή σε ξενοδοχείο του Λος Αντζελες στις 4 Οκτωβρίου του 1970. Αιτία θανάτου; Υπερβολική δόση ηρωίνης. Στην «παρέα» των Τζόουνς, Χέντριξ και Τζόπλιν προστέθηκε στις 3 Ιουλίου του 1971, η φωνή των Doors, Τζιμ Μόρισον. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Μόρισον βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα διαμερίσματος του Παρισιού από τη σύντροφό του, Πάμελα Κούρσον. Το γεγονός ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο πτώμα του Μόρισον έδωσε λαβή για δεκάδες σενάρια γύρω από τις συνθήκες θανάτου του.

Στη λέσχη των «27άρηδων» συγκαταλέγονται δεκάδες, λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, μέλη ροκ συγκροτημάτων, όπως ο κιθαρίστας και στιχουργός των Manic Street Preachers, Ρίτσι Εντουαρτς, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από τον Φεβρουάριο του 1995 και ο ντράμερ των Echo and The Bunnymen, Πιτ Ντε Φρέιτας, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις 14 Ιουνίου του 1989.

Τίποτα περισσότερο από μια «στατιστική ανωμαλία» ή ένα πολύ πιο δυσεξήγητο φαινόμενο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή