Φουντώνει η κόντρα Πρίστινας- Βελιγραδίου

Φουντώνει η κόντρα Πρίστινας- Βελιγραδίου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, ειδικές δυνάμεις Κοσοβάρων Αλβανών ανακατέλαβαν τις δύο «διοικητικές» συνοριακές διαβάσεις που ενώνουν το βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικεί μεγάλη πλειοψηφία Σέρβων, με τη σερβική ενδοχώρα.

Τα περάσματα ελέγχονται από το 2008 από μεικτή δύναμη Σέρβων μελών της κοσοβάρικης Αστυνομίας, που δεν παίρνουν εντολές από την Πρίστινα, και από διεθνές ειρηνευτικό προσωπικό. Η επιχείρηση ακολούθησε την άρνηση των συνοριοφυλάκων να επιβάλουν την απαγόρευση των σερβικών εισαγωγών στην περιφέρεια του Κοσόβου.

Αμέσως μετά την κατάληψη των δύο διαβάσεων εξελίχθηκε σοβαρό επεισόδιο. Αυτά συνέβαιναν, ενώ στην περιοχή είχαν σπεύσει από το Βελιγράδι Σέρβοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης και εξελισσόταν έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για την αποκλιμάκωση της έντασης. Τελικά και τα δύο περάσματα κατελήφθησαν και παραμένουν από τότε υπό τον έλεγχο στρατιωτών της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης ΚFΟR.

Επρόκειτο για την πρώτη σοβαρή απόπειρα της Πρίστινα να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο από τον Φεβρουάριο του 2008. Οι Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου αρνούνται την ένταξή τους στο νεοσύστατο κρατίδιο και με τη βοήθεια του Βελιγραδίου διατηρούν δικές τους παράλληλες διοικητικές δομές. Εδώ και ένα μήνα, οι ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν πιέσει έντονα τη Σερβία να αποδεχθεί ως θέμα των διαπραγματεύσεων με την Πρίστινα, το ζήτημα του καθεστώτος του βόρειου Κοσόβου. Ορισμένοι συνέδεαν μάλιστα επίσημα την παραχώρηση ημερομηνίας για ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ευρώπη με το ζήτημα του καθεστώτος στο Κόσοβο.

Αποζημίωση

Με τη σειρά της, η Πρίστινα ακολούθησε επιμένοντας να φέρει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αποζημίωσης της εταιρείας ηλεκτροδότησης του Κοσόβου «KEK» για το ρεύμα που έχει προσφέρει από το 1999 και μέχρι πριν από ενάμισι χρόνο στο βόρειο Κόσοβο χωρίς αποζημίωση.

Το ανδραγάθημα που επέλεξε η κυβέρνηση του Θάτσι είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι, αποτυγχάνοντας να λυγίσουν τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, αναδεικνύεται ταχύτατα ως καλύτερη λύση η διχοτόμηση του Κοσόβου. Λύση που εδώ και λίγο καιρό βλέπει θετικά και το Βελιγράδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή