Αλλο ένα ναυάγιο στον Μόσχοβα

Αλλο ένα ναυάγιο στον Μόσχοβα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που τα χελιδόνια στη Μόσχα ετοιμάζονταν να βγουν από τις φωλιές τους προς αναζήτηση τροφής, ένα άλλο χελιδόνι, το ποταμόπλοιο «Swallow», πραγματοποιούσε το τελευταίο και μοιραίο του ταξίδι στον ποταμό Μόσχοβα.

Το ρολόι έδειχνε 01.30 ξημερώματα Κυριακής όταν το κρουαζιερόπλοιο «Swallow» συγκρούστηκε με φορτηγίδα που διερχόταν από τον Μόσχοβα. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά το κρουαζιερόπλοιο βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους, τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο του, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, έξι Ρώσοι και ένας Τούρκος, ως εκ θαύματος κατόρθωσαν να σωθούν.

Το απίστευτο αυτό περιστατικό συνέβη έχοντας περάσει μόλις τρεις εβδομάδες από ένα άλλο ναυάγιο, εκείνο του κρουαζιερόπλοιου «Μπουλγκάρια» που βυθίστηκε στον Βόλγα με αποτέλεσμα 122 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, να πνιγούν.

Οι πρώτες έρευνες που έγιναν για τα αίτια του νέου ναυαγίου οδηγούν σε δύο θλιβερά συμπεράσματα. Στη μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων ναυσιπλοΐας και στην τραγική διαπίστωση πως με τις μνήμες από την τραγωδία του Βόλγα να είναι νωπές, κάποιοι αρνούνται να απαλλαγούν από παιδικές ασθένειες.

Υπεράριθμοι επιβάτες

Συγκεκριμένα, όπως και στην περίπτωση του ναυαγίου του «Μπουλγκάρια», έτσι και σε αυτή που συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής στον Μόσχοβα (παραπόταμος του Βόλγα), η έρευνα έδειξε πως και αυτό το πλοίο μετέφερε παράνομα υπεράριθμους επιβάτες. Ενώ η άδεια του «Swallow» επέτρεπε τη μεταφορά 12 επιβατών, ο πλοιοκτήτης είχε επιβιβάσει σε αυτό 16.

Εκτός αυτού, τα πρώτα στοιχεία της ποινικής έρευνας έδειξαν πως ο πλοιοκτήτης Γκενάντι Ζίνγκερ εντός του τρέχοντος έτος είχε πιαστεί άλλες τρεις φορές να μεταφέρει υπεράριθμο αριθμό επιβατών.

Πολλοί Πούτιν…

Με την πρόσφατη οργισμένη διαταγή του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με την οποία ζητούσε να εξεταστούν εξονυχιστικά όλα τα κρουαζιερόπλοια καθώς και οι άδειες που σε αυτά είχαν δοθεί, το νέο ναυάγιο στον ποταμό Βόλγα έφερε στην επιφάνεια τη σκληρή αλήθεια πως για να επιβιώσει ο χαώδης κρατικός μηχανισμός στη Ρωσία δεν απαιτείται ένας Πούτιν, αλλά πολλοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή