ΚΟΣΜΟΣ

Βίαιες συγκρούσεις προσφύγων και αστυνομικών στο Μπάρι

ΡΩΜΗ. Τουλάχιστον 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ προσφύγων που ζητούν άσυλο και αστυνομικών στο Μπάρι, στη νότια Ιταλία. Λίγο νωρίτερα, η ιταλική ακτοφυλακή είχε εντοπίσει τις σορούς 25 λαθρομεταναστών σε πλοίο, το οποίο μετέφερε 296 ανθρώπους από τη Λιβύη στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, στα ανοιχτά της Τυνησίας.

Οπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, μετανάστες στο Μπάρι, εξοργισμένοι εξαιτίας της καθυστέρησης στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σε λάστιχα αυτοκινήτων και πέταξαν πέτρες σε άνδρες της αστυνομίας. Ορισμένοι εκ των μεταναστών φέρονται ότι ήταν οπλισμένοι με λοστούς, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούνται υπεύθυνοι για ζημιές που προκλήθηκαν σε οχήματα της αστυνομίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, μεταξύ των τραυματιών ήταν και διερχόμενοι περαστικοί. Ορισμένοι μετανάστες είχαν αποκλείσει τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου και άλλοι εμπόδιζαν την πρόσβαση σε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στην πόλη.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αλφρέντο Μαντοβάνο, καταδίκασε τις πρωτοβουλίες των μεταναστών, οι οποίες, όπως τόνισε σε σκληρό ύφος, παραλύουν το Μπάρι, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων και των σιδηροδρόμων. «Η βία των μεταναστών είναι απαράδεκτη» υπογράμμισε ο Μαντοβάνο. «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη δράση των δυνάμεων ασφαλείας, και παράλληλα είμαι βέβαιος ότι θα επιβληθούν ποινές σε όσους κριθούν ένοχοι για τις ταραχές». Ο Αλφρέντο πρόσθεσε ότι στόχος της ιταλικής κυβέρνησης Μπερλουσκόνι είναι να τελειοποιηθεί το σύστημα πρόληψης ανάλογων εκρήξεων βίας, ενώ ταυτόχρονα να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στους μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός συγκαλεί σήμερα έκτακτη σύνοδο στο Μπάρι. Εν τω μεταξύ, ο θάνατος των 25 μεταναστών σε πλοιάριο που έφτασε από τη Λιβύη στη Λαμπεντούζα, οφείλεται ενδεχομένως στα αέρια στον χώρο των μηχανών του πλοίου όπου βρίσκονταν οι μετανάστες. Σύμφωνα με εικασίες των ιταλικών αρχών, οι μετανάστες πέθαναν στον ύπνο τους από ασφυξία.