Εξέταση αίματος με μια φθηνή, φορητή συσκευή

Εξέταση αίματος με μια φθηνή, φορητή συσκευή

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Λύση σ’ ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα των απομακρυσμένων και φτωχών περιοχών του πλανήτη, όπου η έγκαιρη διάγνωση μολυσματικών ασθενειών ήταν έως τώρα αδύνατη, υπόσχεται να δώσει ένα νέο φθηνό και φορητό σύστημα εξέτασης αίματος, στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι, χωρίς εξαίρεση.

Ερευνες αμερικανικής ιατρικής ομάδας έδειξαν ότι είναι πράγματι εφικτή η εξέταση αίματος εκτός νοσοκομείου, όπως και η άμεση διάγνωση ποικίλων ασθενειών, όπως το έιτζ και η σύφιλη, χωρίς κόπο και χρήμα. Η εν λόγω συσκευή αποκαλείται mChip, έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και μπορεί να προσφέρει ιατρική διάγνωση μέσα σε λίγα λεπτά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα, που πραγματοποίησε την έρευνα και δημοσίευσε τα αποτελέσματά της στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Τα πρώτα πειράματα, που έγιναν σε ασθενείς στη Ρουάντα, για νόσους όπως το έιτζ, η σύφιλη και άλλες κυρίως σεξουαλικά μεταδιδόμενες, έδειξαν ότι το mChip είναι κατά ένα πολύ υψηλό ποσοστό αποτελεσματικό.

Στην πλειονότητα των εξετάσεων ήταν πράγματι ακριβές, όπως διαπίστωσε η ομάδα των ερευνητών. Η αμερικανικής κατασκευής συσκευή κοστίζει γύρω στο ένα δολάριο, γεγονός που καθιστά τη νέα μέθοδο διάγνωσης πολύ φθηνότερη από τις μεθόδους που ακολουθούνται σήμερα στο εργαστήριο.

Η πλαστική κάρτα περιέχει δέκα ζώνες ανίχνευσης και ανάλυσης και είναι σε θέση να ελέγξει τον ενδιαφερόμενο για πολλές ασθένειες, χρησιμοποιώντας μόλις μία σταγόνα αίμα. Ο εξεταζόμενος δεν νιώθει παρά ένα τσίμπημα καρφίτσας. Επειτα, μπορεί κανείς να δει το αποτέλεσμα με γυμνό μάτι ή με ένα μηχανισμό ανίχνευσης χαμηλού κόστους.

«Σκοπός είναι να καταστεί εφικτή μια ευρεία γκάμα ιατρικών εξετάσεων για τους ασθενείς σε πολλές γωνιές του κόσμου, με τρόπο τέτοιο που δεν θα τους υποχρεώνει να μεταφερθούν σε κάποια μακρινή κλινική για να δώσουν αίμα και έπειτα να περιμένουν επί μέρες να δουν το αποτέλεσμα», εξήγησε ο Σάμιουελ Σία, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που ηγήθηκε των σχετικών ερευνών. Εκατοντάδες άτομα έχουν ήδη υποβληθεί σε δοκιμαστική εξέταση στο Κιγκάλι της Ρουάντα. Οι εξετάσεις έδωσαν κατά 95% ακριβές αποτέλεσμα για το έιτζ και κατά 76% για τη σύφιλη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν το mChip στην εκστρατεία καταπολέμησης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών και στην προστασία των εγκύων γυναικών, ειδικά στην Αφρική.

Ετερη εκδοχή της συσκευής έχει κατασκευαστεί -και πρόκειται να δοκιμαστεί- για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή