Εχασαν Ομπάμα και Ρεπουμπλικανοί

Εχασαν Ομπάμα και Ρεπουμπλικανοί

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η ομηρική μάχη μεταξύ νομοθετικής εξουσίας και προέδρου Ομπάμα γύρω από το εθνικό χρέος των ΗΠΑ κατέληξε σε συμβιβαστική λύση της τελευταίας στιγμής, ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: ποιο κόμμα είναι πιο ικανό να κυβερνήσει;

Ο πρόεδρος, που αντιμετωπίζει τώρα προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του, εξέρχεται αποδυναμωμένος από την αντιπαράθεση, έχοντας προβεί σε μεγάλες υποχωρήσεις. Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών -και ειδικότερα ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ- επουλώνουν τις πληγές που τους προκάλεσαν οι ατίθασοι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι, μέλη των «Πάρτι τσαγιού». Ενώ η καθοριστική στιγμή για τον κ. Μπέινερ αναμενόταν χθες τα ξημερώματα, όταν ο πρόεδρος της Βουλής επρόκειτο να ζητήσει κομματική πειθαρχία από τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής, ώστε να υπερψηφίσουν τη συμφωνία που θα προλάβει τη στάση πληρωμών, άγνωστο παραμένει ακόμη πώς οι διεκδικητές του χρίσματος του κόμματος για τις εκλογές του 2012 θα διαχειριστούν τα νέα πολιτικά δεδομένα που δημιουργεί η αυξανόμενη επιρροή των «Πάρτι τσαγιού».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Ομπάμα καλείται να εδραιώσει τη θέση του ως η φωνή της λογικής σε μια στιγμή πολιτικού διχασμού και έντονης πολιτικής πόλωσης. Κύρια προτεραιότητα του Μπαράκ Ομπάμα υπήρξε ασφαλώς η αποφυγή της πτώχευσης. Οι επιμέρους λεπτομέρειες της συμφωνίας, όμως, δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί ωφελούνται από τον συμβιβασμό περισσότερο από ό,τι ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος αποδέχθηκε πολλές από τις προτεινόμενες ρεπουμπλικανικές περικοπές.

Για τους υποστηρικτές του προέδρου, η υποχώρηση αυτή και η άρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει σε σαφείς προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μπορεί να μεταφραστεί σε απάθεια και αποχή από την προεδρική αναμέτρηση του 2012. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, κ. Μπέινερ, διαπίστωσε πόσο δύσκολος είναι ο έλεγχος των νέων βουλευτών, που πρόσκεινται ιδεολογικά στο υπερσυντηρητικό κίνημα των «Πάρτι τσαγιού» και απειλούσαν μέχρι χθες τα ξημερώματα να οδηγήσουν τη συμφωνία σε ναυάγιο, καταψηφίζοντάς την στην ολομέλεια.

Η διχόνοια, όμως, δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της αντιπολίτευσης, με πολλά στελέχη και φιλικά στους Δημοκρατικούς έντυπα να καταγγέλλουν την ευκολία με την οποία ο πρόεδρος υπαναχώρησε από θεμελιώδεις προεκλογικές του δεσμεύσεις, όπως αυτές για την προστασία χαμηλόμισθων οικογενειών και ανέργων.

Τις τελευταίες ημέρες, οι σύμβουλοι επικοινωνίας του Μπαράκ Ομπάμα επέλεξαν να τον κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προτιμώντας τις τηλεφωνικές διασκέψεις με σημαίνοντα μέλη της νομοθετικής εξουσίας. Η μακρόσυρτη πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να καταγραφεί ως η χειρότερη στιγμή της προεδρίας Ομπάμα. Ενδεικτική της απελπισίας του Λευκού Οίκου υπήρξε η έκκληση του προέδρου, την περασμένη εβδομάδα, στους οπαδούς του, ώστε αυτοί να στείλουν μηνύματα στήριξης μέσω της ιστοσελίδας σύντομων μηνυμάτων Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή