Νέο μακελειό στην πόλη Χάμα της Συρίας

Νέο μακελειό στην πόλη Χάμα της Συρίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, το πυροβολικό της Συρίας έβαλε χθες με αμείωτη ένταση κατά της πόλης Χάμα, όπου πάνω από ογδόντα πολίτες φέρονται να έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ώρες στις βιαιότερες ίσως επιχειρήσεις καταστολής αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων από την έναρξη της εξέγερσης τον Μάρτιο. Οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν την αντίδραση του γνωστού για τη μετριοπαθή του στάση έναντι του συριακού καθεστώτος Κρεμλίνου, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη τη χρήση βίας εναντίον πολιτών».

Η Μόσχα έσπευσε να χαρακτηρίσει «εξίσου απαράδεκτες τις επιθέσεις σε βάρος εκπροσώπων του κράτους» πριν απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό της βίας. Νωρίτερα, ΗΠΑ και Ε.Ε. είχαν καταδικάσει την αιματοχυσία, ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, απέκλειε το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία ελλείψει ξεκάθαρης εξουσιοδότησης από τα Ηνωμένα Εθνη. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζήτησαν χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ οι Βρυξέλλες επέβαλαν «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων πέντε Σύρων αξιωματούχων. Εντονη υπήρξε και η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία επέκρινε το γεγονός ότι το νέο μακελειό συνέπεσε με την έναρξη του Ραμαζανιού.

«Σε κάθε δρόμο έχουν στηθεί οδοφράγματα και χιλιάδες άνδρες έχουν πάρει θέσεις μάχης, κρατώντας πέτρες και ξύλα», δήλωσε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου στο Ασοσιέτεντ Πρες, ο κάτοικος της Χάμα, Ομάρ Χαμάουι. «Αυτή τη φορά δεν θα παραδοθούμε και δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα γεγονότα του 1982», πρόσθεσε ο ίδιος. Το 1982, ο πατέρας του νυν προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, Χαφέζ είχε πνίξει στο αίμα εξέγερση των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Χάμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, 10.000 – 25.000 άνθρωποι είχαν τότε σκοτωθεί όταν η πόλη κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τον συριακό στρατό. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η συριακή κυβέρνηση προτίθεται να τιμωρήσει παραδειγματικά τους παραδοσιακά συντηρητικούς σουνίτες κατοίκους της Χάμα, οι οποίοι από τις αρχές του περασμένου μήνα έθεσαν την πόλη εκτός ελέγχου του Ασαντ.

Φίλα προσκείμενες στη συριακή αντιπολίτευση μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστήριζαν ότι μόνο την Κυριακή ο αριθμός των θυμάτων των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα ξεπέρασε τους 140. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον πέντε ακόμα πολίτες σκοτώθηκαν χθες στη Χάμα από πυρά πυροβολικού και άλλος ένας στην Ντέιρ Αλ Ζουρ στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ. Με δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν χθες στο περιοδικό του στρατού, Ασ Σαάμπ, ο ίδιος ο Ασαντ εμφανίζεται βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τον σκόπελο της εξέγερσης, «στόχος της οποίας είναι ο διαμελισμός όχι μόνο της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής». Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του συριακού στρατού, αντιστράτηγος Ριάντ Χαντάντ, τόνισε ότι η παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων σε ορισμένες πόλεις είναι αναγκαία προς όφελος της διασφάλισης της σταθερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή