Ο Μπρέιβικ εγείρει παράλογες απαιτήσεις

Ο Μπρέιβικ εγείρει παράλογες απαιτήσεις

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Παράλογες απαιτήσεις εγείρει ο κρατούμενος ακροδεξιός δολοφόνος της Ουτόγια, Ανερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που ζητεί τώρα να εξεταστεί από Ιάπωνα ψυχίατρο.

«Ο πελάτης μου ζήτησε να εξεταστεί από Ιάπωνα ειδικό. Η επιθυμία του αυτή σχετίζεται με την ιαπωνική αντίληψη περί τιμής. Εκτιμά ότι μόνο ένας Ιάπωνας -και όχι ένας Ευρωπαίος- μπορεί να τον καταλάβει», είπε ο συνήγορος του Μπρέιβικ, Γκιρ Λίπεσταντ.

Δύο Νορβηγοί ψυχίατροι εξέτασαν ήδη τον 32χρονο δράστη, που σκότωσε 77 ανθρώπους στη διπλή του επίθεση και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. Το πόρισμα των Νορβηγών ιατρών αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα. Το ιδεολογικό «μανιφέστο» 1.500 σελίδων του Μπρέιβικ δείχνει ότι ο δράστης του μακελειού καλλιεργούσε πραγματική εμμονή για τον ιαπωνικό και κορεατικό πολιτισμό.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Μπρέιβικ μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 21 ετών εφόσον καταδικαστεί για «τρομοκρατία», ενώ η ποινή του μπορεί να φθάσει τα 30 έτη εφόσον καταδικαστεί για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ψυχιάτρων, ο Ανερς Μπρέιβικ είχε πλήρη επίγνωση της πράξης του τη στιγμή του μακελειού.

Στο μεταξύ, ο αντίκτυπος της σφαγής στην Ουτόγια έπληξε και τη Γαλλία, με τον ιστορικό ηγέτη του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν να δηλώνει την Παρασκευή ότι το έγκλημα αποκαλύπτει κατά κύριο λόγο την αδυναμία της άοπλης νορβηγικής αστυνομίας και την αδαή φύση της κυβέρνησης της χώρας, την οποία χαρακτήρισε «πιο σοβαρή από τη σφαγή που διέπραξε ο Μπρέιβικ».

Αντιμέτωπη με την κατακραυγή του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, η σημερινή πρόεδρος του Μετώπου και κόρη του Ζαν Μαρί, Μαρίν Λεπέν, υποχρεώθηκε να ανασκευάσει, καταγγέλλοντας ωστόσο στις δηλώσεις της την «πολιτική εκμετάλλευση του δράματος στο Οσλο από πολλά κόμματα της γαλλικής Αριστεράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή